Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja: Tammikuun presidentinvaaleissa saatetaan tehdä historiaa

Presidenttipelissä ei ole vielä laitettu vitosta silmään, mutta askelmerkit ovat jo pitkään olleet selvät: presidentti Sauli Niinistö on ehdoton ykkössuosikki ensi tammikuun vaaleihin.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää mahdollisena jopa sitä, että ensimmäistä kertaa nykymuotoisen vaalijärjestelmän aikana uusi presidentti valittaisiin heti ensimmäisellä kierroksella.

– On hyvin lähellä, että näin käy ensimmäisen kerran. Se ei olisi hirveä yllätys, Jokisipilä kommentoi.

Niinistön kannatuslukemat ovat mielipidekyselyissä olleet omaa luokkaansa.

Turun yliopiston erikoistutkija Erkka Railo muistuttaa, että yli 50 prosentin äänisaaliin kerääminen ensimmäisellä kierroksella ei ole helppo tehtävä.

– Kun ehdokasasettelu on kesken, kansalaiset usein sanovat kannattavansa istuvaa presidenttiä. Kannatukset kuitenkin usein hajoavat, kun koko ehdokaspaletti on selvillä. Uskon, että tarvitaan toinen kierros, Railo kommentoi.

Niinistö ei ole vielä virallisesti ehdokas, sillä valitsijayhdistyksen 20 000 kannattajakortin kerääminen jatkuu elokuun loppuun.

Ehdokasleiristä on kritisoitu Niinistöä muun muassa vaisuksi ja että hänen olisi osallistuttava keskusteluihin jo nyt. Asiantuntijat pitävät tätä loogisena, sillä presidentti on ykköskilpakumppani. Heidän mukaansa ehdokkaat pyrkivät kritiikillään myös profiloitumaan.

 

Luvassa räiskettä

Asiantuntijat uskovat, että perussuomalaisten todennäköinen ehdokas Laura Huhtasaari tuo kilpaan näkemyksiä, joiden sävyt ovat muuta kuin mitä poliittisessa valtavirrassa on totuttu kuulemaan. Myös kannattajakortteja kokoava Paavo Väyrynen toisi oman lisänsä.

– EU-kritiikki ja maahanmuuttokysymykset nousevat heidän myötään huomattavasti suurempaan rooliin vaalikeskusteluissa kuin ilman heitä, Jokisipilä sanoo.

Onko presidentinvaalikilpaan odotettavissa vauhtia ja odottamattomia tilanteita?

– Varmasti keskustelu viriää eri tavalla. Populististen poliitikkojen tarkoituksena on osoittaa, etteivät he ole samanlaisia kuin muut, Railo sanoo.

Jokisipilä uskoo, että keskusteluihin nousevat EU:n lisäksi Venäjä, arvot ja moraalikysymykset.

 

Kenestä haastaja?

Viime vaaleissa Pekka Haaviston (vihr.) ympärille kasvoi ilmiö. Jokisipilä uskoo, että ilmiön toistaminen on hankalaa.

Railon arvion mukaan toiselle kierrokselle etenee ehdokas, joka on liberaali ja todennäköisesti suuren kaupungin ehdokas.

– Ilmiöitymiseen liittyy kiinteästi se, että ihmiset vaeltavat yhden ehdokkaan takaa toiselle. Aiemmin on nähty, että ehdokasta pohditaan loppumetreille saakka toista kierrosta silmällä pitäen ja sitten maltillisiakin kannatuslukuja saanut ehdokas pomppaa näkyviin, Railo kommentoi.

 

Ketkä ovat ehdokkaina?

– Jo nimetyt ehdokkaat ovat keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja RKP:n Nils Torvalds.

– Presidentti Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen ovat asettumassa ehdokkaaksi valitsijayhdistysten kautta. Ehdokkuuteen vaaditaan 20 000 kannattajakorttia.

– Perussuomalaisten puoluevaltuuston on vielä vahvistettava Laura Huhtasaaren ehdokkuus.

– SDP valitsee ehdokkaansa jäsenäänestyksellä. Mukana ovat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

– Ensimmäinen vaalipäivä on 28.1.2018. Mahdollinen toinen vaalipäivä on 11.2.2018.

– Suora kaksivaiheinen vaali on ollut käytössä vuodesta 1994. Sen aikana presidenteiksi on valittu Martti Ahtisaari (1994), Tarja Halonen (2000, 2006) ja Sauli Niinistö (2012).

Verkkouutiset: Uuden vaihtoehdon Lohela toivoo Niinistön jatkavan presidenttinä