Eduskuntavaaleihin kolmen prosentin äänikynnys

Hallituspuolueet ovat sopineet, että eduskuntavaalien äänikynnykseksi tulee kolme prosenttia. Vaalilakityöryhmä oli alun perin ehdottanut 3,5:tä prosenttia. RKP vastusti ehdotusta.

Samalla hallitus päätti luopua kokonaan myös työryhmän ehdottamasta vaalipiirikohtaisesta äänikynnyksestä. Hallituslähteistä kerrottiin STT:lle, että keskusta ei halunnut käyttöön kahta äänikynnystä. RKP vaati alun perin vaalipiirikohtaista kynnystä, jonka ylittämisellä puolue olisi päässyt valtakunnalliseen ääntenlaskentaan.

Kokoomus ehdotti eilen kompromissia, jossa käyttöön olisi otettu vaalipiirikohtainen 15 prosentin kynnys. Sen ylittämisellä puolue olisi päässyt kuitenkin ääntenlaskentaan vain siinä vaalipiirissä, jossa se on kynnyksen ylittänyt.

Puolueiden pitää siten vastaisuudessa ylittää valtakunnallinen äänikynnys päästäkseen eduskuntaan. Tähän asti Suomessa ei ole ollut äänikynnystä.

Sovun syntymisestä kertoi ensin Ylen uutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri vaihtuu tänään, kun Annika Saarikko palaa vanhempainvapaalta

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.