Effi: Poliisin ja käräjäoikeuden toiminta Chisugatessa tutkittava

Electric Frontier Finland ry (Effi) pyytää eduskunnan oikeusasiamiestä tai oikeuskansleria tutkimaan Helsingin käräjäoikeuden ja Helsingin poliisin toiminnan Chisun CD-levyn laittomasta jakelusta. Yhdistys kertoi nettisivuillaan tiistaina iltapäivällä jättäneensä tutkintapyynnön viime viikolla huomiota herättäneestä "Chisugatesta".

Poliisi teki viime viikolla kotietsinnän talouteen, jossa oli jaettu laittomasti Chisun Kun valaistun -albumia. Taloudessa ollut kannettava tietokone takavarikoitiin kotietsinnän yhteydessä.

Takavarikon jälkeen isä kirjoitti Facebookissa, että läppäri oli hänen 9-vuotiaan tyttärensä käytössä. Isän mukaan tyttö oli ladannut albumin vahingossa, kun hän oli halunnut koekuunnella albumia.

Kotietsintää edelsi Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) tekemä tutkintapyyntö suosikkialbumin laittomasta nettijakelusta. TTVK oli yhteydessä 28 eri käyttäjään ja vaati näiltä 600 euron korvausta ja salassapitolauseen allekirjoittamista, jolla tapaus oli käsitelty. Muut, paitsi 9-vuotiaan isä, suostuivat. Poliisi oli muistuttanut isää siitä, että korvauksen maksamisesta ja salassapitosopimuksen allekirjoittamisesta.

Effi suomalaisten sähköisiä oikeuksia puolustasmaan perustettu yhdistys. Sen laskelmien mukaan tytön koneelta albumi jaettiin korkeintaan kaksi kertaa muille vertaisverkon käyttäjille, eikä tapauksessa siksi ole tapahtunut tekijänoikeusrikoksessa edellytettävää "huomattavaa haittaa ja vahinkoa".

- Effi pyytää tältä osin selvittämään, rikkoiko Helsingin käräjäoikeus päätöksellään kansalaisten perustuslaissa suojattua perusoikeutta luottamukselliseen viestintään. Effi huomauttaa, että käräjäoikeuden päätöksessä ei mitenkään huomioida perusoikeusaspektia, vaan siinä hyväksytään kyseenalaistamatta TTVK ry:n argumentaatio asiasta, yhdistys kirjoittaa.

"Lasten ahdistelu ei voi olla poliisi tehtävä"

Effi näkee myös, että poliisin tekemä kotietsintä oli laiton.

- Jotta kotietsinnällä olisi ollut laillinen perusta, teon olisi tullut täyttää tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkistö. On täysin yksiselitteistä, että tämä ei voi mitenkään täyttyä tilanteessa, jossa puhutaan yksittäisen CD-levyn hetkellisestä jakelusta, sillä tekijänoikeusrikoksessa edellytetään teolta huomattavaa haittaa tai vahinkoa.

Yhdistys haluaa selvittää, rikkoiko poliisi  tekemä kotietsintä ja tietokoneen takavarikointi isän ja 9-vuotiaan tyttären perusoikeuksia ja erityisesti kotirauhaa. Effin mukaan on selvitettävä myös se, että poliisi muistutti isää TTVK:n korvausehdotuksesta. Yhdistys kuvailee muistutusta mafiatyyliseksi kiristykseksi.

Effi haluaa myös selvitettävän, rikottiinko tapauksessa yleisemmin virkavelvollisuutta laiminlyömällä tärkeämpiä tehtäviä.

- Yleisen resurssipulan vallitessa poliisien käyttäminen yksityisen yhdistyksen pyynnöstä lasten ahdisteluun ei voi olla poliisin tehtävä.

TTVK:n toimintaa kritisoitiin jo viime viikolla. Itä-Suomen yliopiston informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen sanoi Uuden Suomen haastattelussa, ettei TTVK:n toiminta kestä päivänvaloa.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki otti tapaukseen kantaa blogissaan blogissaan viikonloppuna. Hän näki, että julkisuudessa olleiden tietojen perusteella tapauksessa oli toimittu kohtuuttomasti.

- Laajamittainen piratismi ja tekijänoikeuksien kaupallinen massariisto tulisi olla viranomaisten tähtäimessä, eivät yksittäiset ihmiset. En usko, että ongelmat voitetaan jahtaamalla yksittäisiä kansalaisia, jotka kaiken lisäksi ovat vielä usein nuoria.

- Yksittäiset ratsiat ja pelotteluoikeudenkäynnit voivat aiheuttaa hallaa hyvälle asialle, eli tekijänoikeuksien ja kohtuullisten korvausten puolustamiselle.

Isän rooli epäselvä tytön piratismiepäilyssä