Ehdokkaiden saaminen vaikeutunut yhä Savossa, erityisesti pienpuolueilla hankalaa

Kuntavaalien ehdokashankintaa jarruttavat myös Savossa monet muutokset. Niitä ovat ensi vuoden maakuntavaalien läheisyys, kuntapäättäjien vallan väheneminen, yleinen politiikanvastaisuus ja väestön ikääntyminen. Ne kaikki alentavat varsinkin pienten puolueiden mahdollisuuksia saada ehdokkaita pikkukunnissa.

Vaikka järjestöväki ei mielellään tätä myönnä, se vaikuttaa, että uudistukset vievät kuntapäättäjien vallan sosiaali- ja terveysasioissa. Ensi vuoden maakuntavaalit ovatkin vielä enemmän sote-vaalit kuin tulevat kuntavaalit. Ehdokkaiden hankinta on vaikeutunut jo pitkään, vaali vaalilta.

Puolueet ovat aloittaneet loppukirin saadakseen ehdokkaita ensi huhtikuun kuntavaaleihin. Pohjois-Savossa voidaan asettaa noin 700 ehdokasta.

Puolueet hakevat lisäpuhtia kuntavaaleihin kansanedustajiensa avulla. Pohjois-Savon parlamentaarikoista ehdolle ovat asettumassa muut paitsi keskustan Hanna-Kaisa Heikkinen Kiuruvedeltä.

Iisalmen Seppo Kääriäinen (kesk.) paljastaa mahdollisen ehdokkuutensa lähipäivinä. Puolueessa toivotaan häntä ehdolle.


Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta kertoo, että keskustalla on jo kaksi kolmasosaa ehdokkaista.

– Keskustalla on kasassa 400 ehdokasta. Tavoitteena yli 500 ehdokasta. Noin 40 prosenttia on naisia, Valta sanoo.

Savo-Karjalan Sosialidemokraattien puheenjohtajan Neeta Röppäsen mukaan SDP:llä on koossa yli puolet ehdokkaista.

Kuopion Sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Hentelä-Aho selvittää, että uusia ehdokkaita on saatu.

– SDP:lle ehdokassuostumuksensa Kuopiossa antaneita on listalla 74, joista 30 on ensimmäistä kertaa demarien listalla Kuopiossa. Ehdokashankintamme jatkuu, tavoitteena on täysi ehdokaslista: 88 ehdokasta.
 

Kokoomuksen Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi kertoo, että Kuopiossa tilanne on hyvä, mutta joissakin pienissä kunnissa on haasteita saada ehdokkaita.

– Kuntavaalien ehdokashankinta Pohjois-Savossa on edennyt vaihtelevasti. Tavoitteesta on vaalipiirin alueella toteutunut tähän mennessä noin 75 prosenttia, Perki-Latvaniemi toteaa.

Kuopiossa kokoomuksen ehdokkaista on nimetty 75. Uusia on 41 prosenttia. Kuopiossa on ehdolla jo kymmenen alle 30-vuotiasta. Kokoomus on löytänyt myös muualla maakunnassa nuoria listalle: esimerkiksi Varkaudessa alle 25-vuotiaita on jo nyt enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Kuopiossa uusia ehdokkaita on alle puolet, istuvista valtuutetuista liki kaikki ovat ehdolla. Muualla maakunnassa tilanne vaihtelee.
 

 

Perussuomalaisten Pohjois-Savon varapuheenjohtaja Ari Kaunisaho on arvioinut ehdokashaun olevan haastavampaa kuin neljä vuotta sitten.

Kristillisdemokraattien Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Juhani Laurinkari sanoo, että Pohjois-Savossa oli viimeksi ehdokkaita 120, nyt jo 114.

– Kuopion aikaisempaa myönteisempi ehdokastilanne kohentunee, mikä vaikuttanee myös Pohjois-Savon tilanteeseen. Kuopiossa lienee nyt 32 ehdokasta, hän toteaa.

Kristillisdemokraattien Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Anita Hyttinen kehuu tilannetta hyväksi.

– Loppukiri on alkanut, jotta täyttyisi tavoite 144. Kaikkiin muihin kuntiin on saatu ainakin yksi ehdokas paitsi Tervoon, Hyttinen sanoo.

Vihreiden Savo-Karjalan toiminnanjohtaja Eija Vatanen kertoo, että vihreillä on Kuopiossa 25 ehdokasta, joita ei ole vielä julkistettu.

Vasemmistoliiton Kuopion kunnallisjärjestö julkaisee ehdokkaita lähiaikoina.
 

Uusia ja konkareita: Rauno Airas, Elena Chiksoeva ja Tuula Väätäinen ehdolla

Jo tähän mennessä julkistetuilla ehdokaslistoilla on mukana tuoreita ja tuttuja kasvoja.

Kuopion kuntapäättäjäksi haluaa palata kunnallisneuvos Rauno Airas (sd.). Myös kuopiolaistunut entinen kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) on ehdolla.

Kuopion kokoomuksen ehdokkaiksi on nimetty muun muassa Tahko-Tours Oy:n toimitusjohtaja Elena Chiksoeva ja Muotoiluakatemian entinen rehtori Eija Vähälä.Kokoomuksen listan pitkäaikaisimmat järjestö- ja kuntatoimijat ovat eläkkeellä olevat rehtori Erkki Kukkonen ja sairaanhoitaja Pirkko-Liisa Piironen.

Perussuomalaisten piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen on ehdolla Siilinjärvellä.


Lähteet: puolueet

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Repivä kausi ei rohkaise ehdokkaaksi Pieksämäellä