Ex-ylilääkärin petoskäräjät Iisalmessa: ”Ei kai nyt röntgenlääkäriä sekuntikellon kanssa kytätä”

– Ei kai nyt röntgenlääkäriä sekuntikellon kanssa kytätä. Tällainen ajankäytön seuranta ei kerta kaikkiaan radiologille sovi, törkeästä petoksesta syytteessä oleva röntgenosaston ex-ylilääkäri puolustautui keskiviikkona käräjäkäsittelyn loppusuoralla Iisalmessa.

Miehen mukaan röntgenosastolla oli työtä sotkevia tekijöitä paljon. Niillä oli oma vaikutuksensa myös työajan puutteellisiin kirjauksiin.

– Jouduin jatkuvasti hyppimään kolmessa tai neljässä eri huoneessa muun muassa ohjaamassa erikoistuvia kollegoita. Viestitin kuntayhtymän johdolle useammankin kerran lisälääkäreiden tarpeesta, mutta tuloksetta, vastaaja totesi.

Vuosina 2006–2011 ylilääkäri antoi kaikkiaan 53 765 lausuntoa. Syyttäjän mukaan vastaaja erehdytti esimiehensä hyväksymään lukuisia virkatyöajalla tehtyjä tutkimuksia sekä lausuntoja virka-ajan ulkopuolella tehtyinä ja kuittasi niistä muhkeat lisätyökorvaukset.

Väärin perustein maksettuja korvauksia lasketaan kertyneen ultraääni-, röntgen- sekä magneettitutkimuksista runsaat 482 000 euroa.

Käräjäoikeudessa käytiin päivän aikana läpi useitakin yksittäisiä ylilääkärin tekemiä lausuntoja ja kiisteltiin samalla siitä, ovatko kyseiset lausunnot yksityispotilaisiin liittyviä lausuntoja, mutta kuitenkin virka-ajalla tehtyjä.

Ylilääkärillä oli oikeus käyttää virka-ajastaan päivittäin varttitunti kiireellisiä toimenpiteitä vaativien yksityispotilaidensa asioiden hoitoon.

Tutkimusten ja lausuntojen tekoajankohdat vaihtelivat suuresti.

Syyttäjä poimi esimerkiksi joitakin lisätyöksi merkittyjä lausuntoja, jotka hänen mielestään olisi pitänyt tehdä virka-ajan ulkopuolella.

– Syyttäjä on oikeassa. Mutta jos kyseiset lausunnot olisi siirretty iltapäivälle, potilaat olisivat joutuneet odottamaan ja koko sairaala olisi seisahtanut, syytetty totesi.

Jutun keskiöön nousi jo tutkintavaiheessa työajankirjaus- ja kulunvalvontapääte Esmi, jonka leimauksista selviää jokaisen lääkärin todellinen työaika.

Syytetylle Esmin käyttäminen osoittautui varsin hankalaksi. Virka-aika olisi pitänyt laitteesta katkaista aina, kun ylilääkäri teki sellaisia töitä, jotka eivät virka-aikana ole sallittuja.

– Kyseinen järjestelmä ei kerta kaikkiaan sovi radiologin käyttöön, sillä Esmin luona pitäisi hypätä vähän väliä. Sitä paitsi käsitin asian siten, että laitteeseen piti kirjautua aina kun tuli taloon ja sisäänkirjautuneena piti olla myös silloin, kun joutui tekemään lisätöitä, syytetty totesi.

Syyttäjä ei väitteitä allekirjoittanut.

– Esmin perusteella ylilääkäri antoi joskus ensin virka-aikaan liittyviä lausuntoja, leimasi sitten itsensä joksikin aikaa ulos ja palasi takaisin työpisteelleen antamaan muun muassa lisätöitä sekä yksityispotilaita koskevia lausuntoja – aivan kuten pitääkin, syyttäjä Ari Saastamoinen totesi.

Yhdeksän istuntopäivää vaativassa jutussa annetaan loppulausunnot torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.