Sisäilmaongelmat saivat kyyneleet silmiin – "Ei muuta kuin puskutraktorit paikalle ja koulu monttuun"

– Voiko Kallen viedä kouluun vai tehdäänkö jotain vasta sitten, kun kaikki lapset ovat sairastuneet?

Tätä kysyi juankoskelainen Marjaana Hakulinen-Pakarinen kaupungin edustajilta torstaina tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa, jossa puhuttiin Juankosken entisessä lukiossa toimivan Juantehtaan koulun sisäilmatilanteesta. Kaupunki aikoo rakentaa päiväkodin kiinteistöön, vaikka rakennuksessa on todettu vakavat kosteusvauriot.

Tilaisuus keräsi paikalle kolmisenkymmentä lastensa terveydestä huolestunutta kuulijaa. Asiantuntijoita ja kaupungin edustajia paikalla oli peräti 17 henkeä.

Tilaisuutta pohjustettiin alustajien yhteisellä kokouksella. Reilun tunnin kestäneet alustuspuheenvuorot saivat jo jotkut kuulijat vääntelehtimään penkeissään. Kun sitten päästiin itse asiaan, kysymykset lasten terveydestä ryöpsähtivät valloilleen.

 

Kysymysten taustalla oli huoli lasten terveydestä. Puheenvuoroissa kerrottiin muun muassa., kuinka lapsen oirehtiminen lakkasi joululoman aikana. Monet myös totesivat, että ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään.

– Ei tämä mikään uusi ongelma ole, sillä 12 vuotta sitten merkit olivat olemassa. Ei muuta kuin puskutraktorit paikalle ja koulu monttuun. Tässä ollaan tekemässä 200 euron Ladaan tuhannen euron remontti, sivalsi tilaisuudessa koululaisen isä Esa Kettunen.

Kuopion kaupungin tilakeskuksen mukaan vauriot riskirakenteissa ovat niin mittavia, että järkevämpää olisi rakentaa uusi päiväkotirakennus. Laajakaan korjaus ei takaa sisäilman laatua ja lisäkorjauksista voi tulevaisuudessa syntyä merkittäviä kustannuksia. Riskiä kohottaa se, että osa koulurakennuksesta aiotaan jättää korjaamatta, muun muassa liikuntasali.

Kaupungin edustajat puolustivat korjausrakentamista sekä rakentamisen aikataululla että hinnalla.

– Jos rakennetaan uutta, aloitus venyy varmasti ainakin vuoteen 2018 kaupungin yhdistyttyä Kuopioon. Korjausrakentaminen tulee lähes miljoona euroa edullisemmaksi kuin uuden tekeminen, sanoo Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko.

– Itse hintaero on 800 000 euroa ja 170 000 on laskettu vanhan purkamiseen. Ainakin minä luotan asiantuntijoihin, jotka vakuuttavat korjaamisen jälkeen koulun olevan puhdas sisäilmaltaan, Kangasperko vakuutti.

 

Rakennusalalla toimiva Jussi Timonen on jo ottanut kaksi lastaan pois epäterveelliseltä koululta. Hän ei usko, että korjattu koulu olisi parempi kuin uudisrakennus.

– Nyt on tehty vain pistokokeita eivätkä ne varmasti kerro kaikkea. Nyt kaupungin esitys on pelkkä hätäsuunnitelma. Olen jo järjestänyt oppilaiden vanhemmille epävirallisen tiedotustilaisuuden. Enkä usko siihen, että koulun yhteydessä oleva liikuntahalli kapseloidaan – ongelmat jatkuvat sitä kautta, perusteli Timonen.

Tilaisuudessa kävi ilmi myös, ettei kouluterveydenhoito ole aiemmin tiennyt ongelmien laajuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Homeriskistä kohu Juankoskella