Ei säikähtänyt koiraakaan Liito-orava lennähti takapihalle Kuopiossa

"Lintuko se siihen lennähti", pohti kuopiolainen Seppo Puurunen, kun hän asteli lähimetsästä takapihalleen koiransa kanssa torstai-iltana. Lähempi tarkastelu paljasti, että ulkorappusten ritilän päälle olikin laskeutunut liito-orava – ja kesy kuin mikä.

Koira oli tietenkin kiinnostunut vierailulle tulleesta otuksesta ja Puurunen laittoi irlanninterrierinsä hetkeksi pyörävajaan. Puurunen mietti, oliko liito-orava kenties vahingoittunut, mutta se taisi olla vain hieman pökerryksissä.

Puurunen sai oravan melkein käteensä, mutta silloin se lähti taka-ovea kohti. Lopulta karvapallero ymmärsi suunnata läheiseen koivuun.

–En ollut koskaan aiemmin nähnyt liito-oravaa, Kuopion Saarijärvellä asuva Puurunen kertoo.

Kuopion luonnontieteellisen museon intendentti, FT Jukka Kauppinen arvelee, että kyseessä on sama liito-orava, josta on tullut jo aiemmin yhteydenottoja sekä museoon että Kuopion kaupungin ympäristötoimeen.

–Tämä on monivuotinen ilmiö. Liito-orava on asustanut Saarijärvellä kerrostalossa, sillä on luultavasti pesä jossakin vintissä. Osa liito-oravista on hyvinkin pelottomia, Kauppinen sanoo.

Viitostien varteen

Kauppisen mukaan toinen liito-orava on viihtynyt Rauhalahden kylpylähotellin läheisyydessä. Eräänä päivänä naistentanssien ollessa parhaimmillaan se oli lentänyt ikkunasta sisään hyppelehtinyt pöydästä toiseen.

Liito-oravia esiintyy Kauppisen arvion mukaan muutama yksilö siellä täällä jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa, mutta niitä on kerääntynyt etenkin viitostien varteen Kuopio–Siilinjärvi-akselille.

Liito-orava ottaa helposti linnunpöntön pesäkseen. Myös ulkohuussit ja liiterit kelpaavat.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.