Tiesitkö tämän mäntysuovasta? - Ei sallittua vuoden 2010 alusta alkaen

Vuosikymmenten ajan on suomalaisissa kotipuutarhoissa torjuttu kirvoja ja toukkia mäntysuopaliuoksella. Harva kuitenkin tietää, että mäntysuovan käyttö tuholaisten torjuntaan ei ole ollut sallittua vuoden 2010 alusta alkaen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ylläpitää rekisteriä sallituista kasvinsuojeluaineista. Mäntysuopa poistettiin listalta reilu viisi vuotta sitten, kun sen tehoaineista ei ole kasvinsuojeluaineilta edellytettäviä tutkimustuloksia.

Mäntysuopa ei ole ainoa aine, joka rekisteristä on poistettu puutteellisten tutkimusnäyttöjen vuoksi.

Ryhmäpäällikkö Eija-Leena Hynninen Tukesista kertoo, että valmisteen poistuminen rekisteristä tarkoittaa sitä, ettei sen käyttö ole enää sallittua kasvinsuojelutarkoituksiin.

– Ei ole sallittua, mutta ei varsinaisesti kiellettyäkään. Mäntysuopa kuuluu ryhmään ei ole tietoa. Erikseen on vielä kielletyt aineet, Hynninen kertoo.

No jopas menee monimutkaiseksi. Eli saako mäntysuopaa käyttää puutarhassaan tuholaisten torjuntaan vai ei?

– No mitähän tuohon sanoisi virkamiehenä... Tukes ei voi tietenkään sitä suositella. Sanotaan näin, että Suomessa saa käyttää vain hyväksyttyjä kasvinsuojeluaineita, jotka löytyvät Tukesin pitämästä rekisteristä, Hynninen muotoilee.

Kotipuutarhureiden ei kuitenkaan tarvitse valvontapartioiden pelossa suihkuttaa mäntysuopaliuosta vain pimeyden turvin.

– Ei todellakaan, järkeä pitää vähän voida käyttää. Se olisi hirveintä, mitä voin kuvitella, että valvontapartio lähtisi katsomaan, kuinka paljon mäntysuoparuiskutuksia tehdään, Hynninen nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Puolustusministeri Kaikkonen selvityttää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä hajauttaa nykyistä enemmän ympäri Suomea – koskee 13  000:ta työpaikkaa

Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Postilakon osapuolet valmiita pitkään tapaamiseen tänään – näin lakot ja tukitoimet uhkaavat laajeta lähiviikkoina

Seurantatutkimus selvittää, miten pikkukeskosena syntyneet voivat aikuisina

Poliisi: Espoossa räjäytettiin yöllä pullopommeja, räjähtämättömiä pulloja löytyi alueelta aamupäivällä

Hävittäjiä testataan talvioloissa tammikuussa – "Enää ei kysytä 64:ää konetta vaan mitä valmistajat pystyvät tarjoamaan 10 miljardilla eurolla"

Parisuhde vähentää tutkimuksen mukaan alkoholin riskikäyttöä, jos geenit altistavat juomaan

AKT laajentaa yhä tukitoimiaan Postin työkiistassa – postilakon sovittelu jatkuu tänään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.