Eino Leinon olympiamitalit esille Kuopion museoon

Nelinkertaisen olympiamitalistin, kuopiolaissyntyisen vapaapainijan Eino Leinon (1891–1986) palkinnoista tulee Kuopion museon toiseen kerrokseen näyttely, joka avautuu yleisölle ensi tiistaina.

Kuopion kulttuurihistorialliseen museoon on talletettu Pohjois-Savon Urheilu ry:n Leino-palkintokokoelma, jonka painija luovutti SVUL:n Kuopion piirille vuonna 1980.

Nyt esille pääsevät Leinon kaikki olympiamitalit. Hän voitti vapaapainin kultaa Antwerpenissä vuonna 1920, hopeaa Pariisissa 1924 sekä pronssia Amsterdamissa 1928 ja Los Angelesissa 1932.

Kuopion Riennossa kilpauransa aloittanut Eino Leino muutti New Yorkiin vuonna 1914 ja menestyi vapaapainijana. Los Angelesin kisojen jälkeen hän palasi Kuopion maalaiskuntaan maanviljelijäksi.

Leino jatkoi Suomessa uraansa painijana ja painivalmentajana sekä osallistui aktiivisesti valmennus-, tuomari- ja järjestötoimintaan. Myöhemmin hän muutti Tampereelle, jossa hän kuoli 30. marraskuuta 1986.

Kuopion museossa on parhaillaan myös juoksijalegenda Hannes Kolehmaisen palkintojen laaja näyttely. Molemmat palkintonäyttelyt ovat esillä ensi maaliskuuhun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.