Ekstaasin käyttö moninkertaistunut - "Bileikäiset vetää niitä kuin karkkia"

Ekstaasin käyttö on yli kaksinkertaistunut Suomen kaupungeissa kahden vuoden aikana.

Tieto asiasta käy ilmi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen julkaisemasta laajasta eurooppalaisten kaupunkien vertailusta, jossa on tutkittu huumejäämien pitoisuuksia jätevedestä. Vertailussa oli mukana 14 kaupunkia Suomesta.

Ekstaasijäämät kaupunkien jätevesissä ovat 2–4-kertaistuneet muun muassa Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Joensuussa, Tampereella ja Turussa. Lahdessa ne ovat pysyneet korkealla ja Savonlinnassa jopa 25-kertaistuneet aiemmasta.

 

Ekstaasimittaukset 14 kaupungin jätevedestä kertovat, että ainemäärät on moninkertaistuneet kahdessa vuodessa. Kuva: Timo Filpus
 

 

Muutos ei voi johtua ekstaasin käyttöannosten kasvusta, vaan kasvun uskotaan johtuvan käyttäjien määrän lisääntymisestä.

– Jos tulokset jopa tuplaantuvat, se kertoo käyttäjäkunnan lisääntymisestä. Ekstaasin saatavuus netin kautta on helpottunut, ja lisäksi asenteet ovat muuttuneet. Osa nuorista aikuisista suhtautuu ekstaasiin kuin karkkia napsisi bileissä, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Ekstaasi on kuitenkin erittäin vaarallinen, vahva huume, joka vaikuttaa suoraan aivojen välittäjäaineisiin.

– Ekstaasia käyttää paljon nuoria ja nuoria aikuisia, jotka eivät ole olleet aiemmin poliisin kanssa tekemisissä. Se on yhdenlainen ravintolahuume, jota bileikäinen väki käyttää etenkin viikonloppuisin.

Jätevesitutkimuksen mukaan ekstaasia löytyy kaupunkien jätevedestä juuri perjantain–lauantain aikaan. Tulos vahvistaa poliisin arvion, että ekstaasista on tullut tietyn baariporukan suosikkihuume.

Rikoskomisario Mikko Sorjonen Itä-Suomen poliisista arvioi, että huumeiden ostaminen on helpottunut valitettavan paljon juuri sen takia, että huumeiden tarjonta on kasvanut anonyymissa Tor-verkossa.

Huumeita haluavan ei tarvitse itse enää tuntea ketään – ei jengiläisiä, ei perinteisiä huumekauppiaita tai laajemmin edes käyttäjäporukkaa.

– On huolestuttavaa, miten kaupanteko on siirtynyt Tor-verkkoon, josta nuorisokin voi tilata mitä tahansa, ja osa voi sitten itsekin myydä aineita.

Amfetamiiniporukatkin lisääntyneet

Poliisit vahvistavat, että tällä hetkellä Suomessa yleisimmin tavattavia huumeita ovat kannabis, amfetamiini eri muodoissaan ja ekstaasi. Lisäksi erilaisten huumaavien lääkkeiden sekakäyttö on yleistä.

Jätevesistä ei pystytä kuitenkaan tutkimaan biohajoavien kannabistuotteiden pitoisuuksia eikä huumelääkkeitä, joiden jäänteet sekoittuvat jätevedessä luvallisiin lääkkeisiin.

Amfetamiinin kaltaisen metamfetamiinin pitoisuudet jätevesissä ovat myöskin räjähtäneet rajuun kasvuun Suomessa.

Esimerkiksi Espoossa, Helsingissä ja Jyväskylässä pitoisuudet ovat 25–60-kertaistuneet ja Kuopiossa viisinkertaistuneet. Kasvu on nostanut nämä neljä Suomen kaupunkia jopa koko Euroopassa kymmenen metamfetamiini-pitoisimman kaupungin joukkoon.

Metamfetamiinista puhutaan usein niin kuin se olisi amfetamiinia vaarallisempaa ja vahvempaa, mutta se ei pidä paikkaansa. Amfetamiini ja metamfetamiini ovat molemmat samanlaisia huumeita, joita esiintyy Suomessa eri vahvuisina. Käyttäjätkään eivät erota niitä toisistaan, vaan molempia jatketaan eri aineilla ja käytetään laajalti.

– Näissä eroissa kaupunkien välillä voivat heijastua reitit, miten huumeita ajautuu eri kaupunkeihin ja mitkä hankintakanavat ovat kenelläkin käytössä. Voi olla, että Kuopioon huumeita hankitaan porukalta, jolla on saatavilla metamfetamiinia. Joensuuhun huumeet voivat tulla toista hankintakanavaa, joka pystyy toimittamaan amfetamiinia, Korhonen pohtii.

Amfetamiinin ja metamfetamiinin osuudet siis vaihtelevat keskenään niin, että jos toinen voimakkaasti kasvaa, toinen vähenee.

Tulosten mukaan kokaiinin käyttö on lähes hävinnyt pääkaupunkiseudun ulkopuolelta lukuun ottamatta Lahtea ja Tamperetta. Kokaiini on erittäin kallis huume, jonka käyttömäärät bilehuumeena nousivat vuonna 2014, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella ilmiö jäi lyhyeksi.

Euroopan kaupunkien vertailussa Suomen mittaukset on tehnyt Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos Kuopiossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Helsingissä, Turussa, Espoossa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Tampereella ja Vaasassa.

Näytteitä on otettu vuosittain 2011 alkaen, mutta kaikki kaupungit eivät ole olleet joka vuosi otannassa. Viime vuoden näytteiden tulokset julkaistiin tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Huumeiden käytön lisääntyminen näkyy katukuvassa

Suomessa levitetään aiempaa vahvempia huumeita

Kuopion jätevedessä merkkejä kokaiinista