Eläinlääkäriä odotti järkyttävä näky – Yksi poni lojui jo kuolleena

Syyttäjän ja valvontaeläinlääkärin mielestä kaksi ponia, useita hevosia ja viisi koiraa olivat yläsavolaisella tilalla huonossa hoidossa. Eläimet kuuluivat maatalouslomittajana työskentelevälle syytetylle.

Ponien kaviot olivat kasvaneet liian pitkiksi, minkä vuoksi niiden jalat olivat vääntyneet virheasentoon.

Hevoset olivat laihoja, huonossa karvassa ja lantapanssarin peittämiä. Niillä ei ollut puhdasta juomavettä, ja ulkotarha oli mutainen. Karsinat olivat likaisia.

Valvontaeläinlääkäri epäilee, että hevosia ja poneja enimmäkseen seisotettiin pilttuissaan, koska niiden lihaksisto ei ollut kehittynyt.

Ulkovarastosta löytyi kuolleen ponin jäänteet.

– Tämä osoittaa eläintenhoidon tason. Näin olisi varmasti käynyt kahdelle muullekin huonokuntoiselle ponille, ellemme olisi lopettaneet niitä, käräjäoikeudessa todistajana toiminut valvontaeläinlääkäri kertoi.

Yksi hevosista teurastettiin ja loput myytiin nimellisellä korvauksella muille tiloille.

Koiria pidettiin hevosten karsinoissa ja niiden turkit olivat huonokuntoisia. Ne olivat laihoja ja likaisia.

Tilalle tehtiin useita valvontakäyntejä vuodesta 2012.

– Hänen selityksensä oli aina, että tämä on väliaikaista, valvontaeläinlääkäri sanoi.

Tämän vuoden helmikuussa eläinten olosuhteita oli korjattu.

 

Syytetty kiisti eläinten huonon hoidon. Hevosten ja ponien heikkoa kuntoa hän selitti niiden matotartunnalla, joka oli tullut tilalle ostetun hevosen mukana. Eläinlääkäri ei ollut syytetyn pyynnöstä huolimatta määrännyt niille riittävän tehokasta matolääkitystä.

Hevosia ei voinut päästää reiluun kuukauteen ulos, koska tilalla työskennellyt kaivinkone oli särkenyt osan aidasta.

Poneilla oli syytetyn mukaan virheelliset jalkojen asennot jo syntyessään. Siksi kaviot eivät kuluneet liikunnassa normaalisti.

– Väitteestä, että koirilla oli huono karvapeite, olen ymmälläni. Eläimistä on pidetty huolta, ja ne ovat tärkeitä koko perheelle. Hoidimme niitä yhdessä, syytetty sanoi.

Hän esitti koiranäyttelyn arvosteluasiakirjoja todisteeksi koirien hyvästä kunnosta.

Syyttäjä vaatii syytetylle eläintenpitokieltoa ja vähintään 60 päivän ehdollista vankeusrangaistusta eläinsuojelurikoksesta.

Uusimmat

Kotimaa

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa – karhukolari samalla seudulla myös toissa päivänä

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.