Eläinsuojelijat haluavat listan sallituista lemmikeistä uuteen eläinsuojelulakiin

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) haluaa rajoittaa lemmikiksi sopivia eläinlajeja. Sen tavoitteena on, että uuteen eläinsuojelulakiin kirjattaisiin niin sanottu positiivilista, jonka ulkopuolisia lajeja ei saisi pitää lemmikkeinä.

–Lista on jo otettu käyttöön Belgiassa ja se on leviämässä Euroopassa, sanoo SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

–Käsittääkseni Suomessakin on esimerkiksi haisunäätiä lemmikkeinä. Mielestäni se on kyseenalaista. Euroopassa pidetään pesukarhuja. Jos rajoituksia ei ole, lemmikeiksi otetaan eksoottisia eläimiä, kuten kilpikonnia, käärmeitä, liskoja tai isoja papukaijoja. Minusta on käytävä kunnolla läpi, voidaanko tällaisten eläinten hyvinvointi taata.

Pulli luennoi Savon Eläinsuojelu ry:n kutsumana lauantaina Kuopiossa SEYn tavoitteista eläinsuojelulakiin erityisesti seura- ja harrastuseläinten osalta. Hänen mukaansa nykyinen, vuodelta 1996 oleva eläinsuojelulaki kaipaa jo päivittämistä, koska on tullut paljon uutta tutkimustietoa ja asenteet eläimiä kohtaan ovat muuttuneet.

Eläinsuojeluyhdistysten tavoitteena on etsiä uudessa laissa ratkaisuja pimeään pentukauppaan ja löytöeläinongelmaan.

–Pentutehtailutapauksia koirilla ja kissoilla tulee koko ajan esiin sekä Suomessa että rajojen ulkopuolella, sanoo Pulli.

–Monesti kärsijöinä ovat sekä emo, pennut että ostaja. Pennut voivat esimerkiksi levittää tauteja tai niillä voi olla sisäsiittoisuudesta johtuvia sairauksia tai luonteessa ongelmia, jos emoa tai pentua ei ole sosiaalistettu ihmiseen.

Pullin mukaan lainsäädännön keinot puuttua pentutehtailuun ovat kuitenkin rajalliset. Hän peräänkuuluttaa kuluttajan vastuuta.

–Ei osteta halpoja pentuja ilmoitusten perusteella. Päämääränämme on ilmoitusten rajoittaminen tiettyihin julkaisuihin ja myyjien ja kasvattajien lupamenettely, jolloin kontrolli toimisi paremmin.

Eläinten pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ennaltaehkäisisivät ainakin osittain monia räikeitä ongelmia niin pentukaupan kuin löytöeläintenkin kohdalla. Eläimeen voidaan kiinnittää mikrosiru, jonka tunnuksen kautta on mahdollista saada omistajan tiedot rekisteristä.

–Sirutus on erityisesti koirilla ja kissoilla tarpeen. Ne ovat suurimpia löytöeläinryhmiä.

Savon Eläinsuojelu ry aikookin järjestää sekä sirutustapahtumia että kissojen kastrointi- ja sterilointitapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Budjettineuvottelut alkavat valtiovarainministeri Vanhasen johdolla – kaksipäiväinen käsittely luo pohjan syksyn numerorumballe

Miksi miehen nännit saavat näkyä mutta naisen eivät? – Tissiflashmob nosti esiin naiskehon seksualisoinnin

Suomen eteläosissa ja Etelä-Pohjanmaalla viljakasvustot ovat viikon myöhässä

Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"

Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?

Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Ensimmäiset koululaiset aloittavat kouluvuotensa tänään, viimeiset ensi maanantaina

Poliisi: Miehen epäillään heittäneen koiran alas parvekkeelta, epäilty löydettiin autosta räjähteen kanssa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja löi häntä arvostellutta jäsentä miekalla päähän, koska jäsen oli arvostellut johtamista

Turun terrori-iskun sankarille luetaan syytteet vahingonkorvaushuijauksesta – on myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.