Eläkeläiset surffaavat vauhdilla verkossa

Lähes jokaisella tuoreella eläkeläisellä on käytössään tietokone, älypuhelin tai tabletti, kertoo tuore tutkimus. Käytetyin päätelaite on tietokone (94 %), mutta monilla on käytössä myös älypuhelin (70 %) tai tabletti (50 %).

Tutkimuksen teettivät Ilmarinen ja Osuuspankki.

– Älypuhelin on suosituin vaihtoehto seuraavaksi laitehankinnaksi, ja sen hankintaa suunnittelee 17 prosenttia tutkimukseen vastanneista, kertoo Ilmarisen asiakaspalvelujohtaja Minna Hakkarainen.

Hiljattain eläkkeelle jääneet hoitavat verkossa mielellään erityisesti pankki- ja vakuutusasioita sekä käyttävät sähköpostia ja etsivät tietoa. Liki puolet on myös aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

– Uusien eläkeläisten osaamisen taso on jo nyt yllättävän hyvä yleiseen mielikuvaan nähden, sillä useampi kuin joka toinen vastanneista ei koe useimpia tietoteknisiä asioita hankalina, Hakkarainen toteaa.

Valtaosa eläkeläisistä uskoo myös, että laitteiden käyttö on tulevaisuudessa entistä helpompaa. Suurin osa (81 %) myös uskoo käyttävänsä tulevaisuudessa nykyistä enemmän verkko- ja mobiilipalveluita.

Suurin huolenaihe ovat tietoturvakysymykset, jotka huolettavat 84 prosenttia eläkeläisistä. Naisia huolettaa yhteiskunnan teknistyminen useammin kuin miehiä.

– Eläkeläiset kuitenkin toivovat lisää käytännön opastusta, jotta he pystyvät käyttämään laitteita mahdollisimman monipuolisesti. Laitteet saisivat mielellään myös olla selkeämpiä ja edullisempia, Hakkarainen kuvailee.

Tulokset julkistettiin Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton seminaarissa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.