"Electron-kortin voi periaatteessa saada nollasta vuodesta ylöspäin"

Pankkien alaikärajat pankkikorttien myöntämisissä lapsille ja nuorille vaihtelevat paljon.

Osuuspankista voi saada Visa Electron -kortin, kun on täyttänyt 10 vuotta. Kyse on automaatti- ja maksukortista, joka tarkistaa tilin katteen jokaisen maksun yhteydessä. Maksaminen ei onnistu, jos tilillä ei ole riittävästi rahaa.

Nordeassa ja Danske Bankissa taas ei ole määritelty alaikärajaa kortin saamiselle.

– Ehdotonta alaikärajaa ei ole niissä Mastercard Debit -korteissamme, jotka tarkistavat aina, onko tilillä katetta. Jos asiakas on alle 15-vuotias, tarvitaan huoltajan suostumus. Yleensähän ihmiset ovat kuitenkin lähempänä 15 vuotta, kun alkavat tarvita korttia, sanoo yksikönjohtaja Tarja Airaksinen Danske Bankista.

– Nordean Electron-kortin voi periaatteessa saada nollasta vuodesta ylöspäin eli se on ikärajaton kortti, toteaa puolestaan korteista vastaava johtaja Tero Pirskanen Nordeasta.

Esimerkiksi Säästöpankkiryhmän pankeista, kuten Säästöpankki Optiasta Electron-kortin voi saada 11-vuotiaana.

Osuuspankkien muodostama OP-ryhmä, Nordea ja Danske Bank ovat Suomessa toimivista pankeista suurimmat. Niiden yhteenlaskettu markkinaosuus yleisötalletuksissa on lähes 80 prosenttia.

Osuuspankin korttiliiketoiminnan asiantuntijapäällikkö Jani Hautala kertoo, että Electron-kortin myöntämisessä nuorelle on kolme yleisehtoa. Kortin saaminen vaatii tilin pankista, molempien huoltajien suostumuksen ja kunnossa olevat perheen raha-asiat.

– Ei puhuta mistään pienistä häiriöistä, vaan merkittävistä maksukäyttäytymisen häiriöistä, Hautala täsmentää.

Tavallisen debit-pankkikortin voi saada pankista riippuen 15-, 16- , tai 18-vuotiaana, jos on säännöllisiä tuloja. Se eroaa Electron-kortista lähinnä niin, ettei se tarkista tilin katteen riittävyyttä jokaisen maksun yhteydessä.

– Electron-kortin varmennushäiriöitä on todella vähän käyttömäärään verrattuna. Molemmilla korteilla voi kuitenkin tulla ongelmia varmistuksen kanssa, jos tietyssä kaupassa on maksupäätteellä jostain syystä varmennushäiriö tai yhteys poikki, Pirskanen korostaa.

Pankit eivät myönnä alaikäisille luottokortteja, mutta vanhemman luottokorttiin voi saada rinnakkaiskortin 16-vuotta täytettyään.

Täysi-ikäisille korkeakouluopiskelijoille pankit myöntävät luottokortteja, kun tietty opintopistemäärä on kertynyt. Muissa tapauksissa vaaditaan käytännössä säännölliset työ- tai eläketulot.

Siitä ei löydy tarkkaa tietoa, paljonko alle 18-vuotiailla on Suomessa pankkikortteja käytössä.

Jotain suuntaa saa Finanssialan Keskusliiton tuoreimmasta Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -selvityksestä.

Viimevuotisen selvityksen perusteella 15–17-vuotiasta nuorista vajaat 40 prosenttia maksaa ostoksensa tavallisimmin normaalilla pankkikortilla tai Electron-kortilla. Noin kolmella neljäsosalla eli 75 prosentilla on kuitenkin automaattikäyttöön soveltuva pankin myöntämä maksukortti. Jälkimmäisessäkin tapauksessa on todennäköisimmin kyse juuri pankki- tai Electron-korteista.

Finanssialan keskusliiton korttimaksamisen asiantuntija Kirsi Klepp muistuttaa, että tilin katteen aina varmistavat pankkikortit alkoivat yleistyä vasta noin 15 vuotta sitten.

– Niiden alaikäraja on hivuttautunut koko ajan alemmas, mikä on mielestäni ihan järkevää, hän toteaa.

Kaikki haastateltavat vakuuttavat, että muovikortti pitää pintansa maksuvälineenä vielä pitkään, vaikka kännyköitä hyödyntävä maksaminen kehittyy vauhdilla.

Pankit korostavat vanhempien roolia sopivan pankkikortti-iän määrittelyssä – "Soveltuu hyvin alle 10-vuotiaallekin"