"En ole tahallani laiska"

Krooninen väsymysoireyhtymä eli CFS on paljon yleisempi kuin on luultu. Tampereen yliopiston keuhkosairauksien ylilääkäri ja unitutkija Olli Polo arvioi 50000 suomalaisen kärsivän sairaudesta. Diagnosoituja tapauksia on vain noin 500.

–Sairautta ei voi todeta millään kokeella, joten lääkärit kokevat oireet usein käsittämättömiksi. Kun fysiologisten mittausten perusteella ei löydetä oireille selitystä, potilas ohjataan psykiatrin vastaanotolle. Psyykesairaus CFS ei kuitenkaan ole, Polo huomauttaa. Polo on erikoistunut CFS-potilaiden hoitoon.

Lääkärien tietoisuudessa olisi parannettavaa.

–Krooninen väsymysoireyhtymä mainitaan lääketieteen oppikirjoissa ainoastaan yhdellä lauseella. Sairaudesta ei opeteta sen tarkemmin, koska luullaan, että tapauksia on vähän, Polo toteaa.

Jo ruoanlaitto vie voimat

Yleisin oire väsymysoireyhtymästä on voimakas, jopa invalidisoiva uupumus. Keho menee maitohapoille pienestäkin fyysisestä rasituksesta ja vaatii pitkää toipumista.

–Ruoanlaitto on niin suuri ponnistus, että sen jälkeen pitää mennä moneksi tunniksi lepäämään, kuvailee kuopiolainen Linda Sorrius.

Esiinnyttyään keväällä väsymysoireyhtymää käsittelevässä Ylen Inhimillisen tekijässä Olli Pololle on tulvinut satoja yhteydenottoja sairastuneilta. Myös Sorrius hakeutui Polon vastaanotolle ohjelman nähtyään.

–Kärsin epätietoisuudesta lähes kolme vuotta. Diagnoosin saaminen oli suuri helpotus. Nyt ihmiset uskovat, etten ole tahallani laiska. Teen kaiken, mihin pystyn, Sorrius huokaa.

Ei parannuskeinoa

Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta toimintakykyä edistäviä hoitomuotoja löytyy useita. Polon mukaan ongelma on se, että sairaanhoitopiireissä hoitoja pidetään kokeellisina, eikä niitä oteta käyttöön.

Pieninä annoksina käytettävä Naltreksoni-lääke sekä unen aikana hengitettävä lisähappi on todettu toimiviksi hoitokeinoiksi monilla CFS-potilailla.

Oireyhtymän puhkeamissyytä ei toistaiseksi tunneta. Osalla potilaista sairaus on puhjennut virusinfektion seurauksena.

–CFS-potilaat ovat erittäin stressiherkkiä. Uskoisin, että sairauden synty liittyy stressaavan elämänmenon yleistymiseen, Polo sanoo.

Lue maanantain Savon Sanomista, mitkä oireet viittaavat krooniseen väsymysoireyhtymään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.