Englannin kielen ylivoima vahvistunut kouluissa

Englannin kielen ylivoima on 15 vuodessa vahvistunut peruskoulun 1.-6. luokkien oppilailla. Vuonna 2001 englantia peruskoulun 1.-6. luokilla A1- ja A2-kielenä eli ensimmäisenä kaikille yhteisenä sekä vapaaehtoisena vieraana kielenä opiskeli 65 prosenttia oppilaista, mutta viime vuonna osuus oli 71 prosenttia.

Vuonna 2016 muita kuin englantia alaluokilla lukevien osuudet jäivät viiteen prosenttiin tai sen alle. Englannin jälkeen eniten opiskeltiin suomea vieraana kielenä; osuus oli 5,1 prosenttia 1.-6. vuosiluokkien oppilaista. Ruotsia vieraana kielenä opiskeli 4,5 prosenttia oppilaista.

Manner-Euroopan mahtikieltä saksaa opiskeli viime vuonna 1.-6. luokkien oppilaista 3,9 prosenttia. 15 vuotta sitten saksaa tankkaavia oli vielä 6,4 prosenttia. Ranskaa lukevien osuus on pysynyt samana noin kahdessa prosentissa.

Venäjän kielen opiskelijoita oli 15 vuotta sitten vain 0,3 prosenttia 1.-6.-luokkalaisista, viime vuonna hiukan enemmän, 0,7 prosenttia.

15 vuodessa peruskoulun 1.-6.-luokkalaisten ohjelmaan on tullut myös uusia kieliä. Vuonna 2001 espanjaa ei tilastoitu, mutta viime vuonna sitä opiskeli 0,9 prosenttia 1.-6.-luokkalaisista.

7.-9.-luokillakin englannin ylivoima on aavistuksen vahvistunut. Vuonna 2001 englantia opiskeli 98,6 prosenttia mutta viime vuonna 99,4 prosenttia 7.-9.-luokkalaisista. 15 vuodessa eniten on tippunut saksan kielen suosio. Sitä opiskeli 15 vuotta sitten 19,3 prosenttia 7.-9.-luokkalaisista mutta viime vuonna enää 10,8 prosenttia.

Peruskoululaisten kielivalinnat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ainevalinnat-tilastoista. Viime vuoden tilasto julkaistiin perjantaina.

Englannin kielen opiskelu A1-kielenä alkaa pääsääntöisesti 3. luokalla. Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää ensi elokuusta lähtien laajan kokeilun, jossa vieraan kielen opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla tai varhaiskasvatuksessa. Samalla pyritään monipuolistamaan kielivalikoimaa ja yhä useamman lapsen toivotaan valitsevan ensimmäiseksi kieleksi esimerkiksi ranskan, saksan, venäjän, espanjan, kiinan tai vaikkapa japanin.

Kokeilun erityisavustukset on jo myönnetty 76 kunnalle sekä 19 muulle opetuksen järjestäjälle. Kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Uusi peruskoulu -ohjelmaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan ensi syksystä lähtien joka neljännessä kunnassa tulee mahdolliseksi opiskella vierasta kieltä ensimmäiseltä luokalta lähtien tai jo varhaiskasvatuksessa.

– Kokeilulla on tarkoitus tuoda mahdollisuus varhaiseen kielen oppimiseen yhä useamman lapsen ja perheen saataville ja motivoida monipuolisiin valintoihin, Grahn-Laasonen toteaa opetusministeriön tiedotteessa.

Kokeiluun on varattu yli 10 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle. Kokeilussa on suunnitelman mukaan mukana 21 eri kieltä, yleisimpinä englanti (61 kokeilijaa), saksa (60), ruotsi (47), ranska (45) ja venäjä (42).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.