Ennakkoratkaisu: Palomiehen kuvat pitää antaa vakuutusyhtiölle

Palomiesten ottamat kuvat esimerkiksi palopaikalta ovat viranomaisen asiakirjoja, joita koskee julkisuuslaki. Pelastuslaitoksen on annettavia kuvia tietopyynnön perusteella esimerkiksi vakuutusyhtiölle tai toimittajille, jos kuvissa ei ole jotain salassa pidettävää kuten henkilötietoja tai muuten yksityisyyttä loukkaavaa aineistoa.

Korkein hallinto-oikeus antoi pelastuslaitoksen valokuvista päätöksen, joka on Suomessa ensimmäinen ennakkoratkaisu asiasta.

Vakuutusyhtiö oli pyytänyt Pirkanmaan pelastuslaitokselta kahta valokuvaa palaneesta autosta, jonka yhtiö oli vakuuttanut. Kuvissa ei näkynyt henkilöitä eikä muutakaan henkilökohtaista, salassa pidettävää tietoa, vaan ulkona palanut auto. Pelastuslaitos kieltäytyi antamasta kuvia ja vetosi niiden olevan vain palomiesten sisäistä koulutuskäyttöä varten.

Pelastuslaitoksen mukaan vakuutusyhtiö voi pyytää kuvat vain poliisin kautta käyttöönsä.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hyväksyi pelastuslaitoksen ratkaisun ja katsoi, että kuvat olivat vain pelastuslaitoksen sisäiseen käyttöön eivätkä muodostaneet viranomaisen asiakirjaa, kun niitä ei ollut liitetty esimerkiksi palontutkintaraporttiin tai mihinkään muuhun vastaavaan.

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi asian kuitenkin toisin.

Suomen perustuslain mukaan viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi erikseen rajoitettu. Vakuutusyhtiön pyytämät kaksi valokuvaa oli otettu palopaikalta virkatoiminnan yhteydessä ja ne olivat siksi selvästi pelastuslaitoksen lakisääteistä työtä, palontutkintaa, varten otettuja, vaikka tutkintaa ei lopulta erikseen tehtykään.

Valokuvat olivat siis syntyneet pelastuslaitoksen normaalin operatiivisen toiminnan yhteydessä ja niitä oli pidettävä viranomaisen asiakirjoina, vaikka niitä lisäksi käytettäisiin myös palomiesten sisäisessä koulutuksessa.

Kuvat myös olivat sellaisessa muodossa, että ne KHO:n mukaan olivat dokumentteja, eivätkä muistiinpanoja tai luonnoksia, joita ei koske julkisuuslain määräykset viranomaisen asiakirjoista.

KHO:n mukaan kaksi kyseistä valokuvaa eivät sisällöltäänkään sisältäneet mitään lain mukaan salassa pidettävää, mikä olisi oikeuttanut kuvien luovuttamisesta kieltäytymisen.

KHO kumosi hallinto-oikeuden ja pelastuslaitoksen päätökset olla antamatta kuvia ja määräsi asian käsiteltäväksi pelastuslaitokselle, jotta se voi luovuttaa pyydetyt valokuvat vakuutusyhtiölle julkisuuslailla tarkoitetulla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.