Ensihoitajat huolissaan käytöstavoista - onnettomuuden uhreja kuvataan surutta

Ensihoitajat ovat huolissaan piittaamattomasta valokuvaamista sairauskohtauksen saaneiden luona tai onnettomuuspaikoilla.

Satunnaiset ohikulkijat ottavat kännykällä kuvia, joita ilmeisesti näytetään tutuille tai jaetaan WhatsApp- tai Snapchat-palveluissa. Joskus turmapaikalla parveilu on häirinnyt myös ensihoitajien työtä.

– Saimme vastikään hälytyksen Kuopion keskustaan Sokoksen eteen, jossa henkilö oli saanut vakavan sairauskohtauksen, ensihoitaja Elina Tapaninen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

– Henkilö oli siirretty Sokoksen tuulikaappiin. Kun hoitolaukun kanssa yritin päästä hänen luokseen, ensimmäisenä törmäsin lastenvaunuihin.

Eräs nainen oli jäänyt katsomaan sairauskohtauksen saanutta niin, että hän tukki ensihoitajien tien.

– Useampi vartija tuli hätistelemään ihmisiä kauemmaksi, mutta paikalla oli vaikea mahtua työskentelemään, kun osa ihmisistä jäi vain puolen metrin päähän katsomaan.

– Lisäksi tuulikaapin lasiseinien takaa ihmiset kuvasivat tilannetta molemmin puolin.

Ensihoitajia tulee hälytyspaikalle yleensä kaksi, mutta joskus esimerkiksi neljä tai enemmänkin, jos hoitotilanne sitä vaatii. Ensihoitajien työvälineet ja -varusteet eli hoitolaukut ja apuvälineet kuten esimerkiksi sydäniskuri vievät myös tilaa.

– Lisäksi tuntuu eettisesti arveluttavalla, miksi ihmiset ottavat kännykällä kuvia tällaisesta tilanteesta. Kuka haluaisi, että esimerkiksi omaa mummoa kuvattaisiin rintakehä paljaana?

Muu liikenne pysähtyi

Tapanisen kohdalle toinen kiusallinen kuvaamistilanne sattui äsken liikenneonnettomuuspaikalla Kuopion Tasavallankadulla, kun henkilöauto törmäsi suojatietä ylittäneeseen naiseen. Nainen menehtyi.

Poliisiautot peittivät pian näkymiä tielle. Onnettomuuspaikan tutkinnan vuoksi toinen kaista suljettiin liikenteeltä.

– Toisella kaistalla nainen pysähtyi autolla tielle ja alkoi kuvata. Muu liikenne seisoi sen aikaa, kun hän otti kuvan.

– Tällaisia havaintoja ja kokemuksia on varmasti jokaisella ensihoitajalla. Tapaukset ovat yleistyneet sosiaalisen median käytön yleistymisen kanssa. Ainakin tuntuu, että viiden viime vuoden aikana tapaukset ovat vain lisääntyneet.

Tiedotusvälineet eivät julkaise kuvia sairauskohtauksista eivätkä onnettomuuden uhreista. Kuvien tarjoaminen mediaan ei ole lisääntynyt. Sen sijaan ilmitulleissa tapauksissa kuvia on jaettu suljetussa ryhmässä WhatsApp-viestisovelluksella, Snapchat-kuvaohjelmalla tai Facebook-ryhmissä.

Vaikka kuvaaminen julkisella paikalla on sallittua, kuvan julkaiseminen voi olla rikos eli esimerkiksi yksityisyyden suojan loukkaaminen. Kuvien käytön jälkikäteisvalvonta on kuitenkin hankalaa.

Pohjois-Savon pelastuslaitos ja ammattiliitto Tehy toivovat, että ihmiset miettisivät asiaa itse. Vanhempien tulisi jutella asiasta myös lastensa kanssa.

Ensihoidon kenttäjohtaja Janne Soininen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä ja Tapaninen ovat tehneet opinnäytetyönään valistuskampanjan sosiaaliseen mediaan asiasta.

Opinnäytetyö liittyy heidän Savonia-ammattikorkeakoulun ensihoidon johtamisen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

Teeman #äläoleidiootti tarkoitus on vaikuttaa etenkin nuorten asenteisiin ja käsityksiin siitä, mikä on hyväksyttävää käytöstä esimerkiksi sairauskohtaus- tai onnettomuuspaikalla.

Tavoite on herätellä ihmisiä siihen, että on tärkeä kutsua apua ja auttaa itse, jos voi. Onnettomuuden uhrien kuvaaminen auttamisen sijaan on sen sijaan huonoa käytöstä. Videokampanja teemalla "Älä ole idiootti" alkaa sunnuntaina valtakunnallisena 112-päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti

Valtiovarainministeri Vanhanen HS:lle: Hallitusohjelman kirjaus 30  000 uudesta työllisestä on voimassa

Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi

Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään

Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja

Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle

Muhoksen metsäpalon sammutustyöt jatkuvat viikonlopun yli – palopesäkkeitä on runsaasti

Miestä epäillään alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – poliisi on saanut useita ilmoituksia miehestä tämän vuoden ja viime syksyn aikana

Katri Kulmuni kertoo maksaneensa esiintymiskoulutuksensa kulut ministeriöille – otti lainaa pankista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.