Ensihoitajien kokema väkivalta yllättävää – Vatsakipupotilaan luokse suojaliivit ja kypärä päässä?

Suojaliivit ovat kuuluneet ambulanssien varusteisiin jo vuosia, mutta niistä on harvoin hyötyä ensihoitajien kohtaamissa väkivaltatilanteissa, sanoo ensihoitopäällikkö Markku Rajamäki Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

– Väkivaltatilanteet tulevat aina poikkeuksetta ennalta aavistamatta, Rajamäki sanoo STT:lle.

Jos hätäkeskusilmoituksessa kerrotaan, että paikalla on väkivallan uhka, poliisi varmistaa tilanteen ennen kuin ensihoitaja menee paikalle. Monesti väkivallan uhka tulee kuitenkin ihan tavallisen tehtävän yhteydessä.

– Voidaan mennä katsomaan, että jollain on maha kipeä ja sieltä tuleekin ihminen puukon kanssa vastaan. Emme me tuollaisiin päivittäisiin tilanteisiin ja sisätautitehtäviin millään luotiliiveillä tai komposiittikypärällä varaudu. Menisi aika hassuksi meidän toimintamme.

Yle kertoi tänään, että sisäministeriö varustaa ensihoitajat ja palomiehet ensi vuoteen mennessä luodinkestävillä kypärillä ja liiveillä.

Suojaliivit ovat kuuluneet ambulanssien varusteluun jo vuosia Varsinais-Suomen lisäksi Pirkanmaalla, kertoo tehohoidon apulaisylilääkäri Sanna Hoppu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Myös Helsingin pääpelastusasemalla Kalliossa ensihoitajilla on ollut suojaliivit käytössä jo pitkään, Yle kertoo.

 

Väkivallan uhka työssä lisääntynyt

 

Rajamäen mukaan viime vuonna Varsinais-Suomessa raportoitiin noin 40 tilannetta, joissa ensihoitajiin kohdistui väkivaltaa tai sen uhkaa. Vakavampia tapauksia, joissa hoitajaa olisi esimerkiksi lyöty tai uhattu teräaseella tai aseella, on noin viitisen kappaletta vuodessa, Rajamäki sanoo.

– Pahemmilta tapaturmilta on onneksi vältytty, meillä on kuitenkin yli 40 000 ensihoitotehtävää vuosittain Varsinais-Suomessa.

Rajamäen mukaan ensihoitajiin ja viranomaisiin kohdistunut väkivallan uhka on vuosien varrella lisääntynyt.

– Ylipäätään käytös viranomaisia kohtaan on heikentynyt vuosien varrella, onko (syynä) sitten sukupolviasia vai huumausaineet.

Huumeiden käyttäjiä on ensihoidon asiakaskunnassa yhä enemmän, Rajamäki sanoo. Heidän kohtaamisensa on Rajamäen mukaan vaikeampaa kuin humaltuneiden.

 

Yle: Taustalla ministeriön ja poliisin riskiarvio

 

Ylen mukaan ensihoito ja palomiehet halutaan varustaa suojaliivein ja kypärin, koska viranomaisiin kohdistunut väkivalta ja sen uhka on lisääntynyt. Päätöksen taustalla on poliisin ja sisäministeriön tekemä riskiarvio.

Pelastuslaitos joutuu yhä useammin tilanteisiin, joissa voi olla arvaamatonta väkivaltaa, kertoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä Ylelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.