Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Keskikesä on kulta-aikaa ampiaisille ja muille pistäville hyönteisille, mutta jatkuvaa pelkäämistä ihmisille, jotka ovat pistoksille allergisia ja haluavat viettää aikaa ulkona.

Kaikki saavat ampiaisenpistosta jonkinasteisen myrkkyreaktion, mutta vain noin kaksi prosenttia suomalaisista on allergisia ampiaisten ja mehiläisten pistoille.

Huomattavasti harvemmalla pistos aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita. Tähän liittyy kuitenkin pulma.

–  Ensimmäisestä pistosta ei voi tulla vakavaa reaktiota, vaan sitä varten ihmisellä on jo oltava vasta-aineita veressään, huomauttaa Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Tästä seuraa, että ennen ensimmäistä pistoa voi olla melko huoletta, mutta sen oireista ei voi päätellä mitään. Useimmat eivät siis ennen toista pistoa tiedä, ovatko allergisia vai eivät.

Niiden, jotka tietävät olevansa voimakkaan allergisia pistoille, olisi Vuorenmaan mukaan pidettävä ehdottomasti mukanaan adrenaliini-injektoria, joka auttaa pysäyttämään hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Hyttysistä ei vakavia reaktioita

Hyttyset, mäkäräiset ja paarmat kiusaavat huomattavasti useampia kuin ampiaiset. Niillekin osa ihmisistä on allergisia, mutta niiden ei tiedetä aiheuttaneen hengenvaarallisia reaktioita.

–  En ole 20 vuoden aikana alalla törmännyt sellaiseen, että niistä olisi saanut vakavan allergisen reaktion, Vuorenmaa sanoo.

Allergisen reaktion tunnistaa niidenkin tapauksessa selvästi. Siinä missä hyttysen puremasta nouseva yksittäinen paukama häviää yleensä nopeasti, allergisella voi turvota vaikka koko käsivarsi pitkäksi aikaa.

Näistäkään ei tarvitse Vuorenmaan mukaan olla huolissaan, vaan yleensä antihistamiini ja kortisonivoide riittävät avuksi.

Allergiset reaktiot ovat voimakkaimmillaan alkukesästä, sillä ihmiset siedättyvät puremiin jonkin verran. Suomessa on kuitenkin niin paljon hyttyslajeja, että kotiseudulla saatu siedätys ei välttämättä auta toisella puolella maata pörrääviä kiusanhenkiä vastaan.

Lämpeneminen houkuttaa pohjoisemmaksi

Jos pistiäiset ja muut pörriäiset ärsyttävät kesäisin, luvassa ei ole hyviä uutisia. Ilmaston lämpenemisen myötä ne levittäytyvät aina vain pohjoisemmaksi, ja Suomi on jo saanut uusia tulokkaita.

–  Saksanampiaisia oli aiemmin pelkästään Ahvenanmaalla, mutta 2000-luvulla ne ovat alkaneet levittäytyä muuallekin. Herhiläinen on alkanut yleistyä 90-luvulta alkaen, sanoo erikoistutkija Juha Pöyry Suomen ympäristökeskuksesta.

Siinä missä hyttyset ovat suurin riesa Pohjois-Suomessa, ampiaisia on enemmän etelässä. Niiden leviäminen pohjoisemmaksi on Pöyryn mukaan todennäköistä.

–  Sitä mukaa kuin ilmasto lämpenee, pienellä viiveellä hyönteiset seuraavat perässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lännen Median tiedot: Helsingissä viime viikolla tapahtunut henkirikos oli paloittelusurma

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa, Kuopiossa yksi tartunta

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.