Ensimmäiset maakuntavaalit ensi vuoden syksyllä

Ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus järjestää puolentoista vuoden kuluttua. Puoluesihteerien työryhmä esittää lähes yksimielisesti, että vaalit järjestetään lokakuussa 2017, kertoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen STT:lle.

Maakuntavaalit järjestetään ensimmäisen kerran samaan aikaan kuntavaalien kanssa. Tämä tarkoittaa, että ensi kevään kuntavaalit lykkääntyvät puolella vuodella.

Vuodesta 2021 alkaen siirrytään jälleen kevätvaaleihin, minkä vuoksi maakuntavaltuustojen ensimmäinen kausi jää lyhyemmäksi.

– Maakuntalaki ei ehdi valmistua eduskunnasta riittävän ajoissa, jotta maakuntavaalit olisi voitu pitää huhtikuussa 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle annettaneen suunnitelman mukaan tämän vuoden lokakuussa, Laaninen sanoo.

Maakuntavaalit pidetään, koska Suomeen on tulossa 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa. Ne vastaavat yksin tai yhdessä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista.

Suomeen on näin syntymässä uusi hallintoporras kuntien ja valtion väliin. Maakuntavaaleissa voisi olla ehdolla, vaikka istuisi samaan aikaan kunnanvaltuustossa tai eduskunnassa.

Ei kannatusta presidentinvaaleihin yhdistämiselle

Sekä Laaninen että perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertovat, että puoluesihteerien kesken päädyttiin kutakuinkin yksimielisesti esittämään maakunta- ja kuntavaalien yhdistämistä.

Laanisen mukaan kuntavaalien siirtämistä vastustivat RKP ja vihreät.

Toinen vaihtoehto oli maakuntavaalien yhdistäminen presidentinvaaleihin alkuvuonna 2018.

– Sille ei löytynyt niin laajaa tukea. Isojakin puolueita oli lopulta sitä mieltä, että yhdistäminen presidentinvaaleihin ei ole mahdollista, Laaninen sanoo.

Vaalien ajankohdasta kertoi muun muassa Suomenmaa. Lehden mukaan valtuustojen koko riippuu maakunnan asukas­mää­rästä. Valtuustojen koko vaihtelee 59:stä 99:ään. Ehdokasmäärä on 1,5 kertaa valittavien valtuu­tet­tujen määrä.

Maakuntavaalien ajankohtaa ja järjestämistapaa pohtivat eduskuntapuolueiden puoluesihteerit. Vaalitavasta päästiin yksimielisyyteen jo alkuviikosta, ja ensimmäisten maakuntavaalien ajankohdasta löytyi sopu keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.