Ensimmäistä kertaa Suomessa pesivä Jalohaikara on upea näky

Tänä kesänä ensimmäistä kertaa Suomessa pesineen jalohaikaran pesä sijaitsi Porvoonjoen suistossa metsikössä aivan ulkoilureitin lähellä.

Lintuharrastusjärjestö BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan paikalliset harrastajat tiesivät jalohaikaroista. Laajempaa julkisuutta varottiin, jotta pesimisrauha säilyi. Nyt ihmisistä ei pitäisi olla enää häiriötä.

– Poikaset ovat jo isoja ja pääosin jättäneet pesän. Ne saattavat vielä palata pesälle silloin, kun emot niitä ruokkivat, Södersved kertoo.

Haikarat pesivät puissa.

– Koostaan huolimatta ne voivat olla yllättävän huomaamattomia tiheissä kuusissa ja muissa puissa.

 

Kärsivällisiä kalastajia

 

Haikarapari saapui reviirilleen huhtikuussa. Muninta alkoi toukokuussa, neljä poikasta kuoriutui juhannuksen tietämillä ja jätti pesän viime viikolla. Myös Vihdissä jalohaikarapari yritti pesintää, joka tosin keskeytyi jo haudontavaiheessa.

Porvoossa jalohaikarat pesivät kymmenten harmaahaikaraparien joukossa, mikä on niille tyypillistä. Kosteikkojen eli saalismaiden lähellä pesivät lajit ovat Södersvedin mukaan lähisukulaisia ja käytökseltään samanlaisia kärsivällisiä kalastajia.

– Rannoilla niitä näkee kulkemassa hitaasti ja seisomassa aloillaan. Siinä ne odottavat ohimeneviä kaloja ja sammakkoeläimiä, joita sitten nappaavat nokallaan.

 

Emohaikara Hollannista

 

Toinen Porvoossa pesineistä emolinnuista oli rengastustietojen mukaan syntynyt Hollannissa.

– Oli yllätys, että lintu on niinkin kaukaa, kun jalohaikaroita on Baltiassa runsaasti, Södersved sanoo.

Suomessa ensihavainto lajista tehtiin 1960-luvulla. Nyttemmin havaintoja on ollut satoja vuodessa ja pesintää jo ounasteltiin.

Södersvedin mukaan haikaroiden nopealle levittäytymiselle pohjoiseen ja länteen on useita syitä. Haikaroiden asuttamia kosteikkoja on hävitetty tehomaatalouden tieltä, ja toisaalta ilmastonmuutos on luonut suotuisampia oloja.

– Nykyään jalohaikara pesii lännessä Britanniaa ja Espanjaa myöten. Pohjoismaista se puuttuu vielä Norjasta, Södersved kertoo.

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.