Ensivaste on palomiesten yleisin hälytystehtävä

Palomiehet saavat Pohjois-Savossa nykyään keskimäärin yli kolme ensivastehälytystä päivässä. Pohjois-Savon pelastuslaitos hoiti viime vuonna kaikkiaan 1227 ensivastetehtävää.

– Ensivaste on pelastustoimen tuottamaa ensihoidollista lisäapua, lääkintämestari Jukka Hartikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

–Ensivastetta käytetään hätätilapotilaan tavoittamisen viiveen pienentämiseen silloin kuin ambulanssi on kauempana kuin lähin ensivasteyksikkö.

–Ensivastetta käytetään myös lisäapuna, kun hätätilapotilaan auttamiseen tarvitaan enemmän käsiä.

Käytännössä siis jos esimerkiksi alueen ainoa ambulanssi on viemässä toista potilasta Kuopiooon sairaalaan, hätäkeskus hälyttää vakavan sairauskohtauksen saaneelle lähimmän muun ambulanssin sekä paikalliselta paloasemalta ensivaste-yksikön.

Samoin jos potilas saa vakavan sairauskohtauksen, jossa vaaditaan esimerkiksi elvytystä, paikalle hälytetään aina kaksi ambulanssia ensihoitajineen tai yhden ambulanssin lisäksi myös ensivaste-yksikkö.

Hartikaisen mukaan itse potilaat ja heidän läheisensä saattavat joskus ihmetellä, miksi avuksi tulee ensimmäisenä palomiehiä, kun paikalle odotetaan ambulanssia.

–Itse apu on kuitenkin aina tervetullutta eikä siitä ole kuulunut moitteita.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.