Ensivaste on palomiesten yleisin hälytystehtävä

Palomiehet saavat Pohjois-Savossa nykyään keskimäärin yli kolme ensivastehälytystä päivässä. Pohjois-Savon pelastuslaitos hoiti viime vuonna kaikkiaan 1227 ensivastetehtävää.

– Ensivaste on pelastustoimen tuottamaa ensihoidollista lisäapua, lääkintämestari Jukka Hartikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

–Ensivastetta käytetään hätätilapotilaan tavoittamisen viiveen pienentämiseen silloin kuin ambulanssi on kauempana kuin lähin ensivasteyksikkö.

–Ensivastetta käytetään myös lisäapuna, kun hätätilapotilaan auttamiseen tarvitaan enemmän käsiä.

Käytännössä siis jos esimerkiksi alueen ainoa ambulanssi on viemässä toista potilasta Kuopiooon sairaalaan, hätäkeskus hälyttää vakavan sairauskohtauksen saaneelle lähimmän muun ambulanssin sekä paikalliselta paloasemalta ensivaste-yksikön.

Samoin jos potilas saa vakavan sairauskohtauksen, jossa vaaditaan esimerkiksi elvytystä, paikalle hälytetään aina kaksi ambulanssia ensihoitajineen tai yhden ambulanssin lisäksi myös ensivaste-yksikkö.

Hartikaisen mukaan itse potilaat ja heidän läheisensä saattavat joskus ihmetellä, miksi avuksi tulee ensimmäisenä palomiehiä, kun paikalle odotetaan ambulanssia.

–Itse apu on kuitenkin aina tervetullutta eikä siitä ole kuulunut moitteita.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mediat: Helvetin enkeleiden johtohahmo vangittiin – Tutkinnanjohtaja: "Laaja ja törkeä huumausainerikoskokonaisuus"

Hunajasato uhkaa jäädä pieneksi – mehiläiset ovat parveilleet tavallista enemmän

Kesällä Mikkeli on yksi Suomen vilkkaimmista traumapäivystyksistä – Yhteistyötä tehdään joka suuntaan

Ihosyöpäluomet ovat usein "melko mitättömän näköisiä” – julkkisten syövät ovat herätelleet suomalaisia luomitarkastuksiin

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50  000 nimeä – etenee eduskuntaan

Säässä on tapahtumassa iso muutos, joka hellii loppukesän lomailijoita

Viinipullo vetoa siitä, kuka menee Marsiin – suomalaiset avaruusgurut Esko Valtaoja ja Jari Mäkinen odottavat vuoteen 2030, kuinka vedon käy

Samppanjaa juova japanilaisturisti vilkuttaa Spaceship-rakettinsa ikkunasta Kuun kiertoradalla – näin visioi tutkija Jari Mäkinen

Apollo 11:n tietokone vastaa nykyaikaista leivänpaahdinta – Tällaisia asioita on parhaillaan meneillään avaruuden saralla

Kuukävely jätti unohtumattomat muistot: "Tuntui mielenkiintoiselta miettiä, että Kuussa todella on joku"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.