Entiselle PS-poliitikolle 1900 euron sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Helsingin kaupunginvaltuuston entisen varavaltuutetun Olli Sademiehen, 69, tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyy voimassa.

Helsingin hovioikeuden mukaan Sademies syyllistyi kolme kertaa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan vuoden 2015 aikana.

Hänet tuomittiin teoista 50 päiväsakkoon, josta tulee maksettavaa 1900 euroa.

Hovioikeus totesi, että Sademies oli myöntänyt kirjoittaneensa kaikki syytteessä tarkoitetut tekstit ja niiden sisältö oli riidaton.

Oikeuden mukaan Suomen perustuslain mukaan valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

Sananvapauden ulkopuolelle jää ihmisarvoa loukkaavien ilmaisujen levittäminen. Se koskee myös merkittävistä yhteiskunnallisista asioista keskustelemista, joissa mielipiteen ilmaisulle muuten on tavanomaista väljemmät rajat ja on hyväksyttävää esittää liioiteltuja ja provosoiviakin mielipiteitä.

Hovioikeuden mukaan Sademiehen Facebook-sivuille kirjoittamat ehdotukset tiettyyn kansanryhmään kohdennettavista pakkosterilisaatioista ja joukkorangaistuksista sekä toiseen uskontokuntaan kuuluvien häpäisemisestä loukkaavat ihmisten ihmisarvoa.

Kyse ei tuomion mukaan ollut yhteiskunnallisesta keskustelusta - ei edes liiottelusta ja provosoinnista - vaan ihmisarvoa loukkaavasta panettelusta ja solvaamisesta.

- Sademiehen yleisön saataville saattamat tekstit eivät kuulu sallitun mielipiteiden esittämisen piiriin eikä niitä voida pitää sananvapauden rajoissa tapahtuvana hyväksyttävänä mielipiteen ilmaisuna, hovioikeus perusteli tuomiotaan.

Sademies on entinen poliisi, rikostutkija, joka oli Perussuomalaisten puoluesihteeriehdokas, eduskuntavaaliehdokas ja kaupunginvaltuuston varavaltuutettu. Puolue erotti hänet nettikirjoittelujen vuoksi.

Sademiehellä on pitkä järjestö- ja luottamustehtävätausta. Hän toimi aiemmin Helsingin poliisilaitoksella rikospoliiseista muun muassa luottamusmiehenä, työsuojeluvaltuutettuna ja poliisien yhdistystoiminnassa vastuutehtävissä.

Ennen perussuomalaisia hän toimi ainakin Nuorliberaaleissa, Nuorsuomalaisissa ja Vapaan Suomen Liitossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikeus: Yhteiskunnallinen keskustelu ja solvaaminen on kaksi eri asiaa

Syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta johtanut tuomioon lähes aina

Tuomio: Mies kirjoitti nettiin uhkauksia maahanmuuttajille