Entisen poliisiylijohtajan puolustus tylyttää virkarikoskäräjillä syyttäjiä kirjallisten todisteiden puutteesta - “Käytäväpuheita käsitelty kuuden vuoden ajan”

Entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron puolustus katsoo, että syytteet poliisijohdon virkarikoskäräjillä perustuvat käytäväpuheisiin. Paateron asianajaja Jarkko Jaatela kritisoi syyttäjiä ja prosessia moneen otteeseen kirjallisten todisteiden puutteesta.

–  Ei ole kirjallisia todisteita, vaan käytäväpuheita on kuuden vuoden ajan käsitelty.

–  Yleensä nämä eivät johda edes syytteisiin, Jaatela totesi.

Loppulausunnossaan Paateron puolustus kävi läpi aikajanaa hankkeiden ja työryhmien perustamisista, niiden tiimoilta järjestetyistä kokouksista sekä kokousten osallistujista.

Yhden kokouksen kohdalla Jaatela totesi, että syyttäjät vetoavat kokoukseen, mutta eivät osaa sanoa sen järjestämispäivää eivätkä väitetyt osallistujat muista kokousta tai siellä käytyjä keskusteluja.

–  Sanoisin, että jos ajatellaan näytöllisesti tätä asiaa, niin tämä on niin sanotusti käytäväpuheiden huippu, Jaatela sanoi.

–  Voi käyttää tätä termiä käytäväpuheiden huippu, annan siihen täydet vapaudet, Jaatela lisäsi ilmeisesti osoittaen sanansa oikeuden puheenjohtajalle.

Paateron asianajajan mukaan syyttäjät näkev ät poliisin toiminnassa salaliiton

Käräjöinti koskee Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämistä ja valvontaa. Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion johtama yksikkö tyhjensi lähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkattu lähteitä rekisteriin vuosiin. Jutussa on poliisijohdon osalta tiivistetysti kyse siitä, mitä kukakin huumepoliisin toiminnasta tiesi, kenelle valvontavastuu kuuluu ja pitäisikö jonkun tai joidenkuiden joutua siitä rikosvastuuseen.

Jaatelan mukaan syyttäjät näkevät Paateron syytteiden osalta poliisijohdossa kolmiportaisen salaliiton, johon osallistuneet eivät itse edes ole tienneet olevansa siinä mukana. Jaatelan mukaan tässä kuvitteellisessa salaliitossa tiedot ovat kulkeneet poliisimiesten välillä kahviautomaatilla tai muissa käytäväkeskusteluissa, päätyneet seuraavalle henkilölle alkuperäisten puhujien tietämättä ja ilman, että tietoja kuulleet ovat kertoneet merkittäviksi väitetyistä tiedoista esimiehilleen.

–  Tämä on rakennelmana mahdoton jo ajatuksena, Jaatela sanoi.

Hän sanoi, että useita poliisihallinnon virkamiehiä on kuultu asiassa todistajina eikä kukaan heistä vahvista syyttäjien väitettä tiedonkulusta.

Poliisiylitarkastajan asianajaja kritisoi todistajaa: "Aikamoinen tähdenlento, joka sitten lopsahti"

Poliisiylitarkastajana toimineen miehen puolustus pitää isoa osaa syyttäjien väitteistä virheellisinä ja kritisoi Jaatelan tavoin näytön puutetta väitteissä. Yksi tällainen väite on asianajaja Martina Kronströmin mukaan se, että hänen päämiehensä olisi ollut tietoinen siitä, että Helsingin huumepoliisi ei kirjaa tietolähteiden käyttöä.

–  Tästä ei ole mitään näyttöä, Kronström totesi.

Hän puuttui myös syyttäjien viimeiseksi todistajaksi saliin marssittamaan todistajaan. Keskusrikospoliisin (KRP) rikostarkastaja iski aiemmin tässä kuussa yllättäen pöytään vuoden 2010 tietolähdetoimintaa käsittelevän vuosiraportin, jossa listataan useita ongelmakohtia.

Kronströmin mukaan yllätystodistajan saliin marssittaminen oli epätoivoinen yritys. Hänen mukaansa todistajalla ei ollut omakohtaisia kokemuksia Helsingin huumepoliisin toiminnasta eikä esitetyillä uusilla todisteilla ollut mitään tekemistä syyttäjän teonkuvauksen kanssa.

–  Viimeinen tähtitodistaja. Se oli aikamoinen tähdenlento, joka sitten lopsahti, Kronström sanoi.

Kahdeksan virkamiestä syytteessä, kaikki kiistävät

Oikeudenkäynnissä on syytteessä pitkä liuta entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa. Istunnoissa selvitetään muun muassa, mitä kukakin tiesi tilanteesta Helsingin poliisissa ja pitäisikö jonkun tai joidenkin joutua siitä rikosvastuuseen.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Tietolähteiden käytön rekisteröimisessä on kyse sekä rikoksesta epäillyn että viranomaisen itsensä oikeusturvasta. Valvomattomaan käyttöön liittyy esimerkiksi riski siitä, että poliisi voisi antaa lähteelleen rikoksia anteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kulmuni soimasi keskustaa kentän unohtamisesta kolmen puheenjohtajaehdokkaan ensimmäisessä tentissä – Saarikko perusteli ehdolle lähtöä: "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa –  Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.