Epäviralliset herraverkostot helpottavat lobbaamista

Suhdeverkostojen merkitys urakehitykselle on kasvanut 20 viime vuoden aikana. Valtio-opin professorin mukaan monipuoliset verkostot, esimerkiksi luottamustehtävät erilaisissa veljeskunnissa ja herrakerhoissa ovat yleistyneet 90-luvun alusta lähtien.

- Kerhojen merkitys on siinä, että ne tuovat päättäjiä yhteen. Suomessa epävirallisilla henkilösuhteilla on edelleenkin merkitystä päätöksenteossa, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

Hänen mukaansa päättäjien läsnäolo houkuttelee muita mukaan.

Julkisuudessa on arvosteltu päättäjiä yhteen kokoavia kerhoja, kuten Keskiviikkokerhoa, muun muassa siksi, ettei naisia hyväksytä niihin jäseniksi.

Tutkijoiden mukaan herrakerhot ovat sosiaalisen kanssakäymisen foorumeita, joissa ei tehdä päätöksiä.

- Yrityksen tai järjestön on paljon helpompi lobata poliitikkoja ja korkeita virkamiehiä, jos tuntee kyseisen henkilön, Ruostetsaari sanoo.

Hyvä veli -verkostoja tutkinut Venla Mäntysalo Vaasan yliopistosta huomauttaa, että kerhojen valtaa voi olla hankala todentaa, koska ulkopuolisten on vaikea saada niistä tietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Karjalan lennoston sotilasvalatilaisuus järjestetään tänään ilman yleisöä – seuraa tilaisuutta suorana kello 14 alkaen

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Piispa näkee yhteisiä päätöksiä uhmaavassa papissa anarkian vaaran – kirkossa mielipiteet avioliitosta ovat edelleen kaukana toisistaan

STM on tehnyt arviolta 100 miljoonan euron esityksen suojavarusteiden hankinnasta Huoltovarmuuskeskukselle

Poliisi taltutti asemiehen poliisikoiralla Iisalmessa

Ammattikuskit, ydinvoimaloiden huoltajat ja vakavasti sairaat – itärajalta pääsee edelleen painavista syistä läpi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.