Erävoitto Postille postilaatikon sijoituskiistassa - Laatikon on oltava sadan metrin päässä

Pari vuotta jatkunut kiista iisalmelaisten Martti ja Tarja Tuovisen postilaatikon paikasta sai ainakin väliaikaisen ratkaisun, kun Itä-Suomen hallinto-oikeus päätti, että laatikon pitää sijaita Postin osoittamassa paikassa Soinniementien ja Halkorannantien risteyksessä.

Sijoituspaikka on hallinto-oikeuden mukaan postilain ja Viestintäviraston määräysten mukainen.

– Tyrmistyneinä otamme tämän vastaan. Pitää miettiä, mitä jatkossa teemme, Martti Tuovinen toteaa.

Hallinto-oikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kiista alkoi, kun Soinniementien ja Halkorannantien risteyksessä olevaan laatikkoryhmään ei jäänyt muita kuin Tuovisten laatikko. Tuoviset ehdottivat laatikon siirtoa sadan metrin päähän kotitalonsa liittymään. Paikka on postinjakoreitin varrella.

Posti ei suostunut siirtoon ellei siitä makseta, koska Tuovisten osoitteen postilaatikon paikka on laatikkoryhmässä. Ryhmän olemassa oloa ei Postin mukaan ratkaise se, onko kyseisessä paikassa tosiasiallisesti postilaatikoita tai jaetaanko siihen postia. Ryhmittely on olemassa paperilla.

Maksuton siirto asettaisi Postin mielestä Tuoviset muita postinsaajia parempaan asemaan perusteetta.

Kaupungin rakennusvalvonta arvioi ensi kädessä, onko postilaatikon sijaintipaikka postilain mukainen. Iisalmen rakennuslautakunta määräsi laatikon paikaksi Tuovisten kotiliittymän, koska lautakunnan mielestä palvelua ei tule huonontaa vastaamaan muiden saamaa tasoa, jos parempaan palveluun on mahdollisuudet ilman lisäkustannuksia. Nyt hallinto-oikeus kumosi lautakunnan päätöksen.