Erikoinen käänne Ilja Janitskinin luovutusjupakassa: oikeudenkäynti peruuntui

MV-lehden perustaja Ilja Janitskinin oikeudenkäynti on yllättäen peruttu tai ainakin siirretty. Janitskin kertoo asiasta VK-sivuillaan.

Andorralaisen tuomioistuimen oli määrä antaa tänään päätös siitä, luovutetaanko Janitskin Suomeen. Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa Andorrassa kesästä lähtien.

Hänet on vangittu Suomessa jo viime syksynä poissaolevana muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Häntä epäillään poliisin mukaan yhteensä noin 50 rikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

- Olin jo kotona lähtökuopissa ja puku silitettynä, mutta sitten poliisi soitti, että istunto on peruttu, Janitskin kertoo Iltalehden haastattelussa.

Janitskin sanoo Iltalehdelle, ettei hänellä ole tietoa istunnon peruuntumisen syystä.

- Ei mitään tietoa mistä kyse. Asianajajani käy hakemassa oikeustalolta paperit, silloin selviää. Jos minut olisi päätetty luovuttaa Suomeen, varmaan olisivat laittaneet minut takaisin linnaan sitä odottelemaan.

Interpol otti Janitskinin kiinni Andorrassa loppukesästä Suomen viranomaisten pyynnöstä.

Janitskinin paikallisen asianajajan Emilio Campoz Arauzin mukaan Suomen luovutuspyynnössä oli puolustuksen mielestä teknisiä virheitä, mutta oikeus katsoi, että virheet ovat korjattavissa, eivätkä ne vaikuta luovutuspäätökseen.

Mikäli Janitskin päätetään tulevaisuudessa luovuttaa Suomeen, hänellä voi olla vielä mahdollisuus valittaa päätöksestä korkeampaan oikeusistuimeen. Luovutusasioita paljon hoitanut asianajaja Markku Fredman arvioi aiemmin STT:lle, että luovuttaminen Andorrasta Suomeen voi kestää viikoista kuukausiin, jos Janitskin päätetään luovuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.