Eristynyt susiyhteisö vailla naapuriapua

Ruotsin ja Norjan poronhoitoalueella elävästä 140-150 susiyksilön yhteisöstä on tullut varsin sukusiittoinen, ja olisi hyvä, jos suomalaissudet menisivät hätiin.

Pohjoisen susista ei kuitenkaan ole apua, koska poronhoitoalueella on korkea susikuolleisuus.

Itäsuomalaisistakaan susista ei ole geeniperimän pelastajaksi, sillä Itä-Suomesta sudet vaeltavat enintään 470 kilometrin päähän synnyinseudultaan, vaikka nuorilla urossusilla yleensä on tapana lähteä jopa 1000 kilometrin päähän.

Suomalaistutkijat katsovatkin, että kanta tervehtyisi parhaiten vähentämällä ihmisen aiheuttamaa susikuolleisuutta Suomen ja Skandinavian kantojen välisellä alueella.

Kun kanta joutuu eristyksiin ja sukulaisyksilöt pariutuvat ristiin, siitä aiheutuu muun muassa epämuodostusmia ja pieniä pentueita.

Susien eristeneisyyden syitä tutki Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.