Eroakirkosta.fi: Kirkosta eroaa tänään noin 3 000

Kirkosta eroamisten määrä on tänään vähentynyt verrattuna kahteen edellisen päivään. Evankelisluterilaisesta kirkosta eroaa tänäänkin silti noin 3 000 jäsentä.

Kello 20:een mennessä eronneita oli hieman vajaat 2 700. Internetin eroakirkosta.fi-sivustolla arvioitiin, että tänään kirkon jättää hieman vajaat 3 200 suomalaista.

Sekä lauantaina että sunnuntaina kirkon jätti yli 5 000 jäsentä.

On arvioitu, että eroamispiikki liittyy siihen, että eduskunta puolsi perjantaina kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Evankelisluterilaisen kirkon seuraava piispainkokous ei käsittele kirkon suhdetta samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon.

Eduskunnan äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista ja sitä seurannut eropiikki kirkosta eivät ole muuttaneet torstaina pidettävän piispainkokouksen asialistaa. Näin sanoo piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen STT:lle.

Piispainkokouksen päätöksentekoprosessit eivät mahdollista asian näin nopeaa käsittelyä, Komulainen sanoo.

- Näin suuria periaatekysymyksiä ei tuoda piispainkokoukseen tuosta vain.

Sukupuolineutraalin avioliiton käsittely tullee Komulaisen arvion mukaan ajankohtaiseksi kirkon hallintoelimissä siinä vaiheessa, kun avioliittolakia muutetaan.

- Ensimmäinen kirkollinen lausuja lienee Kirkkohallituksen täysistunto siinä vaiheessa, kun valtiovalta pyytää lainvalmistelun yhteydessä kirkolta lausuntoa, kuten se tällaisessa yhteydessä varmasti tekee, Komulainen sanoo.

Hän huomauttaa, ettei kirkko voi tehdä nopeita periaatepäätöksiä "päiväkohtaisen tilanteen mukaan", vaan sen on ajateltava muun muassa traditiota ja suhdetta muihin kirkkoihin.

Yksityishenkilö teki kantelun arkkipiispa Kari Mäkisen tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta some-viestinnästä. Kantelu on lähetetty kaikkiin tuomiokapituleihin ja kaikille piispoille, kertoo Kotimaa24.

Lakimiesasessori Matti Mäkinen vahvistaa Kotimaa24:lle kantelun saapumisen. Hänen mukaansa kantelija kysyy, voiko arkkipiispan julkinen lausunto "poiketa totaalisesti edustamansa tahon käsityksistä" ja voiko hän jatkaa tehtävässään.

Arkkipiispa totesi perjantaina avioliittolakiäänestyksen jälkeen Facebook-päivityksessään, että kirkon avioliittokäsitys tarvitsee perusteellista tarkastelua. Lisäksi arkkipiispa sanoi iloitsevansa täydestä sydämestään sateenkaariväen puolesta ja heidän kanssaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Avioliittoäänestystä seurasi erobuumi kirkosta viikonloppuna