Espoo ja Turku keskeyttävät Move-liikuntamittaukset toistaiseksi

Espoossa keskeytetään Move-liikuntamittaukset toistaiseksi Tiistilän koulussa sattuneen kuolemantapauksen jälkeen.

Viime torstaina espoolainen kahdeksasluokkalainen poika sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla sukkulajuoksutestin aikana Move-mittauksen yhteydessä. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

Espoon sivistystoimen johtajan Aulis Pitkälän mukaan ratkaisuun keskeyttää mittaukset päädyttiin, kun todettiin koulun toimineen Opetushallituksen antamien ohjeiden mukaisesti.

– Koululla ei ollut tietoa siitä, että oppilaalla olisi terveysongelmia. Kun ainakin nykytietojen mukaan terveelle oppilaalle tapahtuu noin, on syytä pohtia Opetushallituksessa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) miten testiä tulisi kehittää, hän sanoo STT:lle.

Pitkälän mukaan liikuntamittausten tauottaminen saattaa kestää melko pitkäänkin.

– Kyseessä on tietenkin opetussuunnitelman mukaista toimintaa, mutta meidän on totta kai katsottava meidän oppilaidemme terveyttä ja turvallisuutta. Nurmijärvi on tehnyt saman päätöksen, hän sanoo.

Myös Turussa on keskeytetty Move-mittaukset siksi aikaa, kunnes Espoon tapahtumat ovat tulleet kattavasti selvitetyiksi, kaupunki ilmoittaa tiedotteessa.

 

Vanhemmilta ei ole pyydetty lupaa mittauksiin

 

Aamulla Opetushallituksesta kerrottiin STT:lle, ettei Move-liikuntamittauksia olla keskeyttämässä.

– Tauottaminen reagointina ennen kuin tiedetään tästä lisää olisi todella raju toimenpide. Olemme ohjeistaneet kouluja käsittelemään asiaa lasten kanssa, jos mittauksia tällä viikolla pidetään, ja ohjeistamaan kuten Moven opettajan käsikirjassa ohjeistetaan, eli oppilaan terveydentila tulee ottaa hyvin tarkkaan huomioon, opetusneuvos Matti Pietilä sanoo.

Mittauksiin osallistumiseen ei ole pyydetty erillistä lupaa vanhemmilta.

– Huoltajilta pyydetään lupaa tuloskorttien puitteissa, että tiedot saadaan siirtää kouluterveydenhuollon käyttöön. Mittauksiin osallistumisesta ei ole pyydetty lupaa, koska se on opetustoimintaa. Tämä on pedagoginen työkalu, Pietilä kertoo.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan moniammatillinen asiantuntijatyöryhmä on valmistanut Move-mittaukset Opetushallituksen toimeksiantona. Valmisteluihin osallistuivat yliopiston ja Opetushallituksen lisäksi myös opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, THL sekä OAJ.

Tänä vuonna kolmatta kertaa tehtävillä mittauksilla kerätään tietoa 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä. Mittaukset selvittävät kestävyyskuntoa, liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Länsi-Balkanin laajentuminen repii jäsenmaita – EU-johtajat päättivät kokouspäivän ilman tulosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.