Essayah: Toista sijaa kärkkymässä

Kristillisdemokraatit lataavat Sari Essayahin harteille paljon. Puolueen EU-vaalikampanja henkilöityy pitkälti puoluesihteeriin, jonka odotetaan nappaavan Timo Soinin (ps.) vanavedessä kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vaaliliiton mahdollisen toisen paikan.

- Meistä molemmista se on kiinni. Ja myös siitä, että kaikki muutkin ehdokkaat keräävät ääniä, Essayah toppuuttelee.

Essayahin mukaan vaaliliiton perusta on molempien puolueiden EU-kriittisyydessä. Vaaliohjelmat ovat erilliset.

Essayah itse ei pidä EU:n liittovaltiokehityksestä eikä Lissabonin sopimuksesta. Hänestä unionia pitää kehittää kansallisvaltioita palvelevaksi rengiksi.

- On asioita, joita Suomessa osataan hoitaa ilman Brysseliä, Essayah sanoo ja ottaa esimerkeiksi susien suojelun ja metsäpolitiikan.

Jotta tämä onnistuisi, pitäisi hänen mukaansa Suomessa sopia kansallisesti tärkeistä, konkreettisista asioista, joita kaikki edustajat voisivat parlamentissa ajaa.

Kristillisdemokraattina Essayah peräänkuuluttaa lisäksi politiikkaan kristillisiä arvoja. Hän sanoo olevansa tyytyväinen, että puolueella on arvojen kannalta luonteva viiteryhmä EU:ssa, EPP-ED -ryhmä.

- Tänä päivänä islam ja materialismi haastavat perinteisen kristillisyyden.

Paimiossa vuodesta 2000 asunut Sari Essayah tekee puolueensa suurimman vaalikiertueen. Vappuviikonloppuna se vei urheilijana maailmanmestariksi kävelleen naisen "rakkaalle kotiseudulle" Ylä- ja Pohjois-Savoon.

- Äiti asuu Lapinlahdella edelleen, joten siteet ovat kiinteät.

Syntien kaupunkiin

Kristillisdemokraattien "Tehtävä EU:ssa" -vaalikampanja lainaa kuvastonsa Frank Millerin äärimmäisestä väkivaltaisuudestaan ja seksuaalisuudestaan tunnetusta Sin City -sarjakuvasta. Miten nämä mielikuvat sopivat kristilliseen arvomaailmaan?

- Sen ajatus on, että kun maailmassa byrokratia ja tietynlainen pimeys lisääntyy, niin tarvitaan ikään kuin oikeamielisyyden agentteja, Essayah naureskelee.

Millerin sarjakuvassa nuo agentit ovat esimerkiksi palkkatappajia ja strippareita.

- Me olemme soveltaneet sitä viestiä osittain, ei täysin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.