Euroopan isoin litium-kaivos etenee Suomessa – "Ovet pörsseihin ovat aukenemassa"

Kaivosyhtiö Keliber Oy suunnittelee avaavansa Euroopan suurimman litium-kaivoksen Kaustisille Keski-Pohjanmaalle. Investointi olisi noin 80-100 miljoonaan euroa. Toimitusjohtaja Olle Sirén kertoo, että yritys harkitsee pörssilistautumista mahdollisesti jo ensi vuonna rahoituksen hankkimiseksi.

– Tähän maailman aikaan on vaikea saada muuten rahaa kaivoshankkeisiin. Listautumisbuumi on alkanut, joten ovet pörsseihin ovat aukenemassa, hän arvioi.

Toimitusjohtajan mukaan listautumisen aika ja paikka ovat yhä avoinna.

Pienten kaivosyhtiöiden suosimia listautumispörssejä ovat Euroopassa Oslon pörssi Norjassa ja Frankfurtin pörssi Saksassa.

Litiumin hinta on toimitusjohtajan mukaan pikkuhiljaa noussut maailmalla, koska sen käyttö akuissa on lisääntynyt.

– Sähkön varastointitarve kasvaa ja siihen tarkoitukseen paras väline on litium-akku, Sirén selvittää.

– Rikastamo, lämpökäsittelylaitos ja liuotuslaitos tulisivat Kaustiselle. Noin 22 hehtaarin teollisuustontti on jo kaavoitettu, toimitusjohtaja mainitsee

– Olemme kairannee yli 21 kilometriä usean kunnan alueella. Olemme kasvattaneet jorc-luokiteltua mineraalivarantoamme 478 prosenttia viime neljän vuoden aikana. Malmi riittäisi 15 vuoden tuotantoon, joten enää ei kannata kairata, hän sanoo.

Keliber Oy on suomalainen kaivosyhtiö, josta noin 75 prosenttia on suomalaisten yksityishenkilöiden ja sijoitusyhtiöiden omistuksessa ja noin 25 prosenttia norjalaisen Nordic Mining ASA:n hallinnassa.

– Osakeanti ylimerkittiin äskettäin noin 14 prosentilla. Osakeannilla kerättiin 600 000 euroa. Yhtiön nykyiset osakkeenomistajat merkitsivät kaikki osakeannissa merkittäväksi tarjotut osakkeet. Osakkaita on 54, toimitusjohtaja sanoo.

– Kaivoshanke etenee hyvin. Osakeannin rahalla on tarkoitus tehdä alustava kannattavuusselvitys. Se valmistuu syksyllä. Sen jälkeen haemme lisää rahaa lopullisen selvityksen tekemiseen. Se valmistuu ensi vuonna. Sen perusteella haemme isoa rahaa kaivoksen avaamiseen, Sirén korostaa.

– Avaamisen aikataulu riippuu rahasta ja lupien saannista. Malmit ovat useassa esiintymässä, joten joudumme tekemään paljon työtä, että saamme luvat. Syväjärvi näyttää nyt parhaimmalta kohteelta avolouhoksen avaamiselle, hän uskoo.

Yleensä kaivoshankkeet etenevät hitaasti Suomessa. Osa hankkeista etsii rahaa, osa odottaa lupia ja osa on myynnissä.

Metallien hinnat ovat maailmalla halventuneet.

Geologian tutkimuskeskuksen Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pietilä arvioi, että kaivosyhtiöiden mahdollisuudet saada sijoittajilta rahaa ovat kuitenkin parantuneet maailmalla, koska suursijoittajat ovat tottuneet pitkäjänteiseen toimintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.