Euroopassa pelätään alhaista äänestysprosenttia

EU-vaalien äänestys on käynnissä eri puolilla Eurooppaa. Vaaleja varjostaa kuitenkin huoli alhaisesta äänestysaktiivisuudesta.

Etenkin Itä-Euroopassa aktiivisuus voi jäädä jopa alle 30 prosentin. Jo edellisissä vaaleissa koko unionin äänestysvilkkaus jäi 45,5 prosenttiin.

Tänään äänensä antaa 19 EU-maata, myös Suomi. Kahdeksan maata on jo äänestänyt. Poliittisesti kenties eniten on pelissä Iso-Britanniassa, jossa kulukorvausskandaalin koettelema Gordon Brownin hallitus mittaa vaaleissa luottamuksensa. Britit antoivat äänensä jo torstaina.

Korkeimmaksi äänestysprosentti nousee lähes varmasti Belgiassa, jossa äänestys on pakollista. Maassa järjestetään samalla myös aluevaalit. Äänestys tosin alkoi maassa yskähdellen, sillä lehdistön mukaan kaikille äänestyspaikoille ei ollut edes tullut EU-vaalilipukkeita.

Keskusta-oikeiston uskotaan säilyttävän asemansa EU-parlamentin suurimpana ryhmänä ennen sosialisteja. Kansallismieliset pienpuolueet näyttäisivät samalla olevan nousussa koko Euroopassa.

EU-vaaleissa on yli 375 miljoonaa äänioikeutettua. 736-jäseniseen parlamentin paikat on jaettu maiden väkiluvun mukaan. Suurimmalla unionimaalla Saksalla on 99 edustajaa ja pienimmällä Maltalla viisi. Parlamentin kausi on viisivuotinen.

Viimeiset äänestyspaikat sulkeutuvat kello 23 Suomen aikaa, jonka jälkeen julkaistaan ensimmäinen tulosennuste.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.