Euroväärennösten määrä lisääntyi – seteleissä kasvua ja kolikoissa pudotusta

Suomessa löydettiin rahakierrosta viime vuonna enemmän euroväärennöksiä kuin toissavuonna.

Suomen Pankin tilastojen mukaan seteli- ja kolikkoväärennöksiä löydettiin viime vuonna yhteensä 2 219. Toissavuonna niitä löydettiin noin yhdeksän prosenttia vähemmän: yhteensä 2 041. Suomen Pankki tiedotti viime vuonna löydetyistä vääristä seteleistä tammikuun loppupuolella, ja sittemmin se on lisännyt verkkosivuilleen tiedon myös viime vuonna löydetyistä vääristä kolikoista.

Viime vuonna vääriä seteleitä löydettiin enemmän mutta vääriä kolikoita vähemmän kuin toissavuonna. Vääriä seteleitä jäi haaviin 1 085??, missä on kasvua edellisvuodesta jopa 116 prosenttia. Vääriä kolikoita löydettiin 1 134, missä on vähennystä edellisvuodesta 26 prosenttia.?

Suomen Pankki pitää viime vuoden seteliväärennösten määrää normaalina vuosittaisena vaihteluna euroaikana. Eniten vääriä seteleitä on toistaiseksi löydetty vuonna 2004, jolloin niitä tilastoitiin 1 343. Vääriä kolikoita puolestaan on euroaikana löydetty toistaiseksi eniten vuonna 2011: 3 053?. Eurot otettiin käyttöön käteisvaluuttana vuoden 2002 alusta.

Suomen Pankin mukaan Suomessa on ollut suhteellisen vähän väärennöksiä verrattuna euroalueeseen. Sen kerrotaan johtuvan ainakin siitä, että setelistö on hyväkuntoista ja että seteleitä on entistä vaikeampaa väärentää uusien turvatekijöiden ansiosta.

Väärän rahan hallussapito ja käyttö on säädetty rikoslaissa rangaistaviksi teoiksi. Väärennökset pitää toimittaa poliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – uhreja on seitsemän

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja varoittaa Helsinkiä tulvasta – yhtenäinen vesimassa voi nousta Itämerellä yli kolme metriä ilmastonmuutoksen takia

Ilmailualan Unioni laajentaa tukitoimiaan Postin työkiistassa

Seinäjoen ralliturmasta viidelle syytteet kuolemantuottamuksesta – katsoja-alueella ollut nainen kuoli, kun ralliauto suistui päälle

Yhä useampi rahoittaa opintonsa lainalla – opintolainaa nostaneiden määrä kaksinkertaistunut

Veikkaus tavoitti vihdoin viimeisenkin Siilinjärven Eurojackpot-voittajista: Syy tavoittamattomuudelle yksinkertainen

HS: Järjestyksenvalvojien valvonnassa puutteita – edes tuomio murhan yrityksestä ei vienyt aina lupaa

Tuulin kirje auttaa tunteiden kanssa – Keski-Savossa on tehty jo vuosia tunnekasvatusta kouluissa

Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt pala kurkussa – Veikkauksen väheneviä tuottoja tuskin kompensoidaan edunsaajille valtion budjetista, arvioivat kansanedustajat

Postin työkiistan sovittelu jatkuu, uudet tukilakot lisäävät painetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.