Euroväärennösten määrä lisääntyi – seteleissä kasvua ja kolikoissa pudotusta

Suomessa löydettiin rahakierrosta viime vuonna enemmän euroväärennöksiä kuin toissavuonna.

Suomen Pankin tilastojen mukaan seteli- ja kolikkoväärennöksiä löydettiin viime vuonna yhteensä 2 219. Toissavuonna niitä löydettiin noin yhdeksän prosenttia vähemmän: yhteensä 2 041. Suomen Pankki tiedotti viime vuonna löydetyistä vääristä seteleistä tammikuun loppupuolella, ja sittemmin se on lisännyt verkkosivuilleen tiedon myös viime vuonna löydetyistä vääristä kolikoista.

Viime vuonna vääriä seteleitä löydettiin enemmän mutta vääriä kolikoita vähemmän kuin toissavuonna. Vääriä seteleitä jäi haaviin 1 085??, missä on kasvua edellisvuodesta jopa 116 prosenttia. Vääriä kolikoita löydettiin 1 134, missä on vähennystä edellisvuodesta 26 prosenttia.?

Suomen Pankki pitää viime vuoden seteliväärennösten määrää normaalina vuosittaisena vaihteluna euroaikana. Eniten vääriä seteleitä on toistaiseksi löydetty vuonna 2004, jolloin niitä tilastoitiin 1 343. Vääriä kolikoita puolestaan on euroaikana löydetty toistaiseksi eniten vuonna 2011: 3 053?. Eurot otettiin käyttöön käteisvaluuttana vuoden 2002 alusta.

Suomen Pankin mukaan Suomessa on ollut suhteellisen vähän väärennöksiä verrattuna euroalueeseen. Sen kerrotaan johtuvan ainakin siitä, että setelistö on hyväkuntoista ja että seteleitä on entistä vaikeampaa väärentää uusien turvatekijöiden ansiosta.

Väärän rahan hallussapito ja käyttö on säädetty rikoslaissa rangaistaviksi teoiksi. Väärennökset pitää toimittaa poliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.