Eurovaalipaneeli vaati EU:lta tiukempaa ilmastopolitiikkaa –  vasemmiston Modig: "Päästöoikeuksien hinta on aivan liian pieni"

Euroopan unionin pitäisi toimia nykyistä tiukemmin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, vaativat useimmat ehdokkaat eurovaalipaneelissa Maailma kylässä -festivaalilla Helsingin Rautatientorilla lauantaina.

Vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi, että EU:n päästökauppa pitää saada toimimaan ja päästöoikeuksien hinta sellaiselle tasolle, ettei saastuttaminen enää kannata.

Modigin mukaan päästöoikeuksien nykyinen hinta, noin 25 euroa hiilidioksiditonnilta, on aivan liian pieni.

–  Jos ei sitä saada ylöspäin, niin sitten pitää asettaa jokin lattiahinta, Modig sanoi.

Kokoomuksen Aura Sallan mielestä päästöoikeuksien jakamisesta ilmaiseksi yrityksille pitää luopua kokonaan mahdollisimman nopeasti. Salla toisi päästökaupan piiriin myös liikenteen päästöt nykyistä laajemmin sekä maankäytön.

Myös keskustan Pekka Puska halusi EU:lta nykyistä kunnianhimoisempia ilmastotoimia, kuten päästökaupan kiristämistä. Samalla hän korosti, että ilmastonmuutos on myös mahdollisuus.

–  Wärtsilä näkee valtavat bisnesmahdollisuudet nimenomaan ilmastonmuutoksen torjunnassa, Puska muistutti.

Vihreiden Hautala hillitsisi kuluttamista

Varauksellisimmin ilmastotoimien kiristämiseen suhtautui perussuomalaisten Olli Kotro, jonka mielestä ratkaisujen pitää olla maltillisia ja keskustelussa pitää välttää "hysterian lietsomista". Hänen mukaansa mikään ei muuttuisi, vaikka suomalaiset lopettaisivat autoilun jo tänään.

Kotro sanoi kuitenkin kannattavansa hiilitulleja, eli tullien asettamista tuonnille maista, joissa päästörajoitteet ovat EU:ta väljempiä.

–  Silloin voidaan Kiinaa ja Intiaa mahdollisesti rangaista. Toivon, että Elinkeinoelämän keskusliitto, joka on ollut vähän nihkeä näille (hiilitulleille), muuttaisi kantaansa, koska se voi oikeasti vaikuttaakin silloin johonkin.

Vihreiden Heidi Hautala peräänkuulutti talouskasvun sopeuttamista ihmiskunnan rajoihin. Hautalan mukaan viime vuosikymmeninä on tultu tilanteeseen, että aina pitäisi saada uusia vaatteita, isompi auto, isompi talo ja niin edelleen.

–  Se ei tee meitä enää onnelliseksi. Meidän pitää muuttaa hyvinvoinnin mittareita. Tässä samalla me saataisiin ilmastonmuutosta torjuttua.

SDP:n Tuulia Pitkänen katsoi, että politiikassa pitää siirtyä pois pelkästään kasvulukujen tuijottamisesta.

–  Me ollaan kyllä saatu paljon kasvua, mutta sillä kasvulla on ollut tosi kova ilmastollinen ja sosiaalinen hinta, Pitkänen sanoi.

Hän painotti, että myös päätösten sosiaaliset ja ympäristövaikutukset täytyy huomioida.

Maailma kylässä -festivaalin eurovaalipaneelin järjesti kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Yksi kuoli nokkakolarissa Oulun Kiimingissä

Antti Rinne esittelee tänään Euroopan parlamentissa Suomen tavoitteita puheenjohtajakaudelle

Suomalaiset päivittävät innokkaasti osaamistaan työelämässä – suurin osa myös valmis kouluttautumaan uudestaan, jos he jäisivät työttömiksi

Sata vuotta sitten vahvistui, ettei Suomesta tulisi kuningaskuntaa

Puheenjohtajien kohtaamisessa kinattiin eniten vappusatasesta ja aktiivimallista mutta ensimmäiset aplodit menivät Jussi Halla-ahon varoitukselle

Ursula von der Leyen nousee EU-komission johtoon – äänestys oli äärimmäisen tiukka

Oppositio arvostelee hallituksen kaavailemia eläkekorotuksia – kokoomuksen Häkkänen pitää vappusatasta absurdina

Valtaosa suomalaismepeistä aikoo äänestää von der Leyenin puolesta – saksalainen saa arvokkaan tuen liberaaleilta, mutta sosialistit pähkäilevät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.