Eurovaalit on esinäytös eduskuntavaaleille

Euroopan parlamenttivaaleissa mitataan puolueiden suosiota viimeisen kerran ennen 2011 eduskuntavaaleja. Vaalien suuri kysymyspari on, pystyykö keskusta pysäyttämään kannatuksen hupenemisen ja ratkeaako kamppailu oppositiojohtajasta.

Vaalit pidetään 7. kesäkuuta ja eduskuntavaalit vajaa kaksi vuotta myöhemmin. Keskustan paikka suurimpana eduskuntapuolueena oli uhattuna jo 2007 eduskuntavaaleissa. Nyt ovat vaarassa sekä puolueen että puheenjohtajan Matti Vanhasen asema.

Keskusta sai edellisissä eurovaaleissa neljä paikkaa. Kuusi vuotta hallituksen johdossa laihduttaa aina. Perussuomalaisten Timo Soinin ehdokkuus on vakava haaste keskustalle. Neljästä paikasta kadonnee ainakin yksi.

Kokoomus ykkönen? Timo Soini puolestaan taistelee näkyvimmän oppositiojohtajan valtikasta sosiaalidemokraattien Jutta Urpilaisen kanssa. Soini on Vanhasen lisäksi myös Urpilaisen pulma. Keräävätkö perussuomalaiset porvarihallitukseen tyytymättömien äänet?

Soinin menestys voi toisaalta helpottaa Urpilaisen asemaa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja lähtee eduskunnasta kahdeksi vuodeksi Brysseliin.

Viime vaaleissa SDP sai kolme edustajaa europarlamenttiin.

Kokoomus on suurin euro- ja kuntapuolue ja pysynee eurosarjan ykkösenä. Puolueella on neljä edustajaa. Jatkuuko menestys niin kauan, että kokoomuksesta tulisi 2011 ensimmäisen kerran suurin eduskuntapuolue?

Kristillisdemokraattien toiveet perustuvat vaaliliittoon perussuomalaisten kanssa.

Vasemmistoliitolla on suuria vaikeuksia paikkansa uusimisessa.

Vihreille vaalivuosi 2004 oli ikävä. He menettivät toisen europaikkansa.

Etelässä ahdasta Vaalien arvoituksellisuutta lisää se, että suuri osa nykyisistä euroedustajista ei ole ehdolla. Esimerkiksi sosiaalidemokraattien kaikki edustajat lopettavat tähän vaalikauteen.

Ehdokasasettelusta näkyy selvästi, että koko maa on samaa vaalipiiriä. Puolueet ovat nostaneet listoilleen erityisesti helsinkiläisiä ja uusmaalaisia.

Ehdokkaista lähdes 60 on Helsingistä ja Uudeltamaalta. Kokoomuksella, vihreillä ja ruotsalaisella kansanpuolueella on kaikilla kymmenkunta ehdokasta. Maakuntapuolue keskustakin on haalinut alueelta seitsemän tarjokasta.

Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan puolueet ovat miehittäneet kattavasti. Varsinais-Suomi on Helsingin ja Uudenmaan lisäksi ainoa alue, jossa kaikilla puolueilla on ehdokkaita.

Niukasti ehdokkaita on löytynyt Keski-Pohjanmaalta, Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta, yhteensä seitsemän.

Ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta ehdokkaita ottivat vain RKP, kristilliset ja Vasemmistoliitto. Ahvenanmaan ainoa ehdokas on RKP:n listoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.