Evakkoon lähteminen ei vielä harkinnassa tykkylumen koettelemassa Kainuussa

Tykkylunta sähkölinjoille kasanneet uudet lumisateet käänsivät sähkökatkosten määrän jälleen nousuun perjantaina. Eniten katkoja oli korjattavana nytkin Kainuussa, missä talkoisiin on kutsuttu mukaan myös Puolustusvoimat.

Päivän aikana sähkökatkoja oli kaikissa Kainuun kunnissa, kertoi pelastusjohtaja Anssi Parviainen Kainuun pelastuslaitokselta. Pelastuslaitoksen johtokeskus arvioi illalla lähettämässään tiedotteessa, että seuraavan puolen vuorokauden aikana sähköttömiä kotitalouksia on 3 000–7 000. Kellon lähestyessä yhdeksää koko maassa sähköttä oli runsaat 4 500 asiakasta, näistä suuri osa Kainuussa ja sen ympäristössä.

Sähkökatkoja korjasi Kainuussa noin 150 asentajaa, ja vielä illallakin korjaustöissä ahkeroi runsaat sata asentajaa. Puolustusvoimilta tuli Suomussalmelle ja Hyrynsalmelle telakuorma-autoja, joilla liikkuminen maastossa on helpompaa.

– Pyrimme turvaamaan hätäpuhelujen toimivuuden, Parviainen kertoi.

Päivällä hätäpuhelut toimivat Kainuussa vaihtelevasti.

Myös naapuriapuun turvauduttu

Sähkökatkot eivät tiettävästi ole aiheuttaneet suurempia onnettomuuksia. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tilanne on ollut rauhallinen, illan tiedotteessa mainittiin.

Jo aamupäivällä Parviainen kertoi, että kainuulaiset ovat selviytyneet hyvin pitkälle omatoimisesti ja naapuriavun turvin.

Jos tilanne vielä pahenee, saatetaan Parviaisen mukaan joutua turvautumaan muihinkin toimiin, kuten evakuointeihin.

– Voimme joutua myös esimerkiksi järjestämään vesihuoltoa, jos pumput eivät toimi. Meille on myös tulossa muista pelastuslaitoksista kalustoapua, muun muassa satelliittipuhelimia, varavoimaa ja astioita, joilla vettä voidaan siirtää alueille, joilla vedensaanti on estynyt.

Vaikeimmat tykkylumet miesmuistiin

Hyrynsalmen Kytömäessä asuva isäntä Seppo Anttonen kertoi STT:lle, että hänen kotonaan on selvitty varsin hyvin sähkökatkoksista.

– Pisin katkos on kestänyt 49 tuntia. Kunhan sähkökatkosten aikana ei tule kovaa pakkasta, eli vesijohdot eivät jäädy, väki täällä kyllä pärjää. Pitää mennä selvästi pahemmaksi, että esimerkiksi evakkoon lähtemistä olisi pakko harkita.

Anttonen ei halunnut lähteä syyttämään sähköyhtiöitä tai sähkömiehiä tilanteesta.

– Sähkömiehet ovat kovilla. Ei heitä kannata tästä syyttää. Näin vaikeita olosuhteita ei ole aiemmin ollut.

Anttosen sukunimikaima Jukka Anttonen on huhkinut Kainuussa sähkömiehenä nyt noin 80 tunnin työviikon.

– Onneksi on saatu apuvoimiksi sähkömiehiä muualta Suomesta, Eltel Networks Pohjoisen jakeluverkkoasentaja kiitti.

Myös Puolustusvoimien ajokit tulivat Anttosen mukaan tarpeeseen katkossuman purkamisessa.

Asentajan mukaan lumisade näytti Kainuussa perjantaina siltä, että hänen työurakkansa jatkuu myös viikonloppuna.

Päivitetty etenkin jutun alkupuolta tuoreilla tiedoilla, uusittu otsikko

Sähköttömien määrän ennustetaan kasvavan myös Savon Voiman alueella lauantaina