Evira: Saksalaista dioksiinirehua ei ole tuotu Suomeen

Suomessa ei ole syötetty sioille ja siipikarjalle dioksiinia sisältävää rehua. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei ole saanut toistaiseksi Saksasta tietoja, onko Suomeen tuotu elintarvikkeita, jotka voisivat sisältää dioksiinia.

Evira sai tiedon EU:n komissiolta, ettei Saksassa käytettyä rehua ole toimitettu Suomeen. Saksassa viranomaiset selvittelevät yhä rehun alkuperää ja sitä, onko dioksiinia mahdollisesti siirtynyt rehuista elintarvikkeisiin.

Joissakin elintarvikeliikkeissä ryhdyttiin jo eilen vetämään saksalaisia tuotteita pois myynnistä. Esimerkiksi Stockmann veti pois myynnistä joitakin leivonnaisia.

Saksassa suljettiin jälleen tänään yli sata karjatilaa dioksiiniepäilyjen takia. Saastunutta eläinrehun ravintolisää on löydetty moninkertaisesti tiedettyä enemmän, jopa 3 000 tonnia.

Kuluttajaviranomaiset vaativat valvonnan lisäämistä ja ankaria rangaistuksia lakien rikkojille. Maatalousministeri Ilse Aigner ehdotti lainmuutosta, joka varmistaisi maatalous- ja teollisuustuotteiden pitämisen erillään.

Poliisi tutkii epäilyjä, joiden mukaan saksalaisyhtiö olisi myynyt eläinrehuksi vain teollisuuskäyttöön tarkoitettuja rasvahappoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.