Evira huolestui rokottamattomista koirista: "Se on ihmisille tappava tauti"

Noin viidennes koiranomistajista on jättänyt lemmikkinsä rokottamatta, koska pitää rokotuksia liian kalliina tai turhina. Asia käy ilmi eläinlääkäriasema Evidensian kyselytutkimuksesta. Asiantuntijoita rokottamattomuus huolestuttaa, sillä lemmikkien lisääntynyt matkailu nostaa tautitartuntojen riskiä.

Rokottamattomien koirien tarkkaa määrää Suomessa ei tiedetä, sillä rokottaminen on omistajan vastuulla, eikä sitä tilastoida. Eviran ylitarkastaja Liisa Kaartinen uskoo kuitenkin kyselyssä ilmoitetun viidenneksen pitävän suunnilleen paikkansa.

Koiria rokotettiin Suomessa ahkerimmin 90-luvulla penikkataudin levittyä maahan. Sen jälkeen rokotusintoa on osaltaan voinut laskea parantunut tautitilanne.

– Ihmiset eivät ole Suomessa tottuneet siihen, että koirat kuolisivat johonkin tarttuvaan tautiin, Kaartinen sanoo STT:lle.

– On ehkä tuudittauduttu siihen, että ei omaan koiraan mikään tauti tule.

 

Rokotusinnon laskeminen voi tuoda epidemiat takaisin

 

Kaartinen pitää rokottamattomuutta huolestuttavana etenkin penikkataudin osalta, koska sen leviämisen estämiseksi rokotettuna tulisi olla yli 90 prosenttia koirista. Myös Evidensian eläinlääketieteellinen asiantuntija, erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio muistuttaa, että rokotuskattavuuden laskeminen voi tuoda 90-luvun kaltaiset epidemiat takaisin.

– Penikkatautia ei ole ollut Suomessa vuosikausiin muuta kuin tuontieläimillä yksittäisiä tapauksia. Mutta sairaudet tulevat varmasti takaisin, jos ei rokoteta.

Tautiriskiä kasvattaa nykyisin myös se, että lemmikit matkailevat yhä useammin omistajien mukana ympäri maailmaa. Viitteitä ongelmista on ollut nähtävissä Suomenkin rajalla. Aiemmin tässä kuussa Tornion tullissa tehdyssä tehovalvontaiskussa neljä koiraa käännytettiin takaisin Ruotsiin puutteellisten terveystietojen takia.

 

Vanhan koiran rokotuksia voi harkita

 

Sekä Kaimio että Kaartinen korostavat, että erityisen tärkeää on rokottaa koira yhdistelmärokotteella pentuaikana, ja tehostaen vuoden sekä neljän vuoden iässä. Evira suosittelee ehdottomasti myös raivotautirokotusta.

– Itänaapurissa on kuitenkin koko ajan raivotautitapauksia, Kaartinen toteaa.

– Se on ihmisille tappava tauti, joten koirat on tärkeää pitää rokotettuina.

Jos koira tapaa paljon muita koiria esimerkiksi näyttelyissä tai koirapuistoissa, on myös kennelyskärokotus hyvä olla.

Aikuisen koiran rokottamistarve voi kuitenkin olla yksilöllistä. Iäkkäämmän koiran rokottamattomuus ei esimerkiksi ole niin suuri riski, jos koira ei matkustele ja liikkuu lähinnä tuttujen koirien parissa.

Riittävät rokotukset pentuaikana antavat jonkinlaista suojaa myös vanhempana, Kaimio toteaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että ikääntyessä koiran oma immuunivaste laskee.

– Tällöin myös sairastuminen johtaa vakavampaan tautiin. Siksi suosittelemme rokotuksia Eviran suositusten mukaisesti myös iäkkäille koirille.

– Sellaista ei voi varmasti sanoa, että koiralle ei tarvitse tai kannata enää rokotusta antaa. Sairastumisen riski on kuitenkin olemassa, Kaimio summaa.

Evidensian tutkimukseen vastasi toukokuussa yhteensä 700 lemmikkien omistajaa. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.