Ex-pääministeri Kiviniemi siirtyy Kaupan liiton johtoon

Entinen keskustalainen pääministeri Mari Kiviniemi siirtyy Kaupan liiton toimitusjohtajaksi ensi vuoden alusta lähtien. Tällä hetkellä Kiviniemi työskentelee teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n apulaispääsihteerinä.

Kiviniemi, 49, seuraa toimitusjohtajana Juhani Pekkalaa, joka jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Kiviniemi aloittaa jo joulukuun alussa Kaupan liiton varatoimitusjohtajana.

Kaupan liiton puheenjohtajan Mikko Helanderin mukaan uuden toimitusjohtajan valinnassa painotettiin hyvin vahvasti laajaa yhteiskunnallista näkemystä.

– Haettiin henkilöä, jolla on syvällinen, laaja ymmärrys suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta, mutta myös ymmärrystä globaalista taloudesta ja EU:n ja Eurooppa-tason toiminnasta, Keskon pääjohtaja Helander sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kiviniemen kausi OECD:n apulaispääsihteerinä päättyy tänä vuonna. Kiviniemi kertoi kiinnostuneensa Kaupan liiton toimitusjohtajan tehtävästä heti kun häneen otettiin yhteyttä asiaan liittyen maaliskuussa.

Kiviniemen mielestä kilpailukykyinen kaupan sektori tukee koko taloutta ja työpaikkojen syntymistä. Kiviniemi nosti esille muun muassa sääntelyn purkamisen jatkamisen, jota hänen mukaansa on jo tehty "oikealla otteella".

Kuuma peruna sääntelyssä on ollut alkoholi. Ison väännön jälkeen alkoholilainsäädäntöä justeerattiin, ja seurauksena esimerkiksi 5,5-prosenttiset alkoholijuomat tulivat kauppojen hyllylle.

Alkoholilainsäädännössä otettiin Kiviniemen mielestä sellaisia askelia, joiden jälkeen eteneminen on jatkossa helpompaa.

– Näillä päätöksillä on jo ikään kuin purettu pohjaa monopolilta. Pidän todennäköisenä, että tässä asiassa tullaan tulevina vuosina etenemään, Kiviniemi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Useita ministeritehtäviä

Kiviniemi istui eduskunnassa 1995–2014 ja toimi Matti Vanhasen hallituksissa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä sekä hallinto- ja kuntaministerinä. Kiviniemi nousi keskustan johtoon ja pääministeriksi kesällä 2010 Vanhasen jätettyä puolueen puheenjohtajan ja pääministerin tehtävät.

Kiviniemen pääministerikausi jäi kuitenkin yhden vuoden mittaiseksi, sillä keskusta kärsi hänen johdollaan rökäletappion kevään 2011 eduskuntavaaleissa. Vaalitappion jälkeen keskusta jäi oppositioon eikä Kiviniemi enää hakenut jatkoa puheenjohtajana. OECD:n leipiin hän siirtyi 2014.

Kiviniemi ei haikaile tällä hetkellä takaisin politiikkaan, mutta ei sulje ovea kokonaan.
– En missään tapauksessa halua antaa sellaista kuvaa, että voi kauheata, missään tapauksessa en voisi kuvitella olevani ehdolla missään vaaleissa, Kiviniemi sanoi.