Ex-piispaehdokas: "Evankelis-luterilainen kirkko on kuoleva kirkko"

Kuopion piispanvaalissa ensimmäisellä kierroksella ehdokkaana ollut hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen ennustaa synkkää tulevaisuutta voimakkaassa rakennemuutoksessa olevalle Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle.

Hän näkee, että kirkon on pakko tehostaa toimintaansa niin, että se on vähemmän virkamiesmäinen instituutio ja enemmän seurakuntalaisia lähellä oleva sosiaalinen yhteisö.

– Kirkkoa rakennemuutos ei kuitenkaan pelasta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kuoleva kirkko. Vuosi vuodelta vähenevä jäsenmäärä oli pitkään vain prosentuaalisesti vähenevä osuus kaikista suomalaisista, mutta nyt kirkon jäsenten lukumäärä on kääntynyt kohtalokkaaseen laskuun, Häkkinen kirjoittaa Kirkonkellari.fi-nettisivulla.

Kuopiolaisen Häkkisen mukaan syy tähän on selvä:

–Kirkon sanoma ei kiinnosta suomalaisia – ja muitahan kirkko ei kovin innokkaasti ole maassamme edes jäsenikseen halunnut. Kirkossa kyllä puhutaan rakkaudesta ja armosta, mutta jatkuvasti saamme kuulla uutisia, joissa kirkko näyttäytyy eriarvoisuuden linnakkeena, jossa lähimmäisenrakkautta tärkeämpi arvo on oikea oppi, niin kuin se virallisissa asiakirjoissa määritellään.

–Miksi ihmeessä naispappeuden vastustajien annetaan vieläkin kieltäytyä yhteistyöstä tai järjestää omia, ”klassisen kristinuskon” mukaisia messujaan? Miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ei voida vihkiä papeiksi samoin ehdoin kuin muitakin?

Häkkisen mukaan kirkko tarvitsee rakennemuutoksen rinnalle asennemuutoksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.