Ex-uutisankkuri ja kunnallispoliitikko Seppo Huhta tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Entinen uutisankkuri ja Espoon kaupunginvaltuuston varajäsen Seppo Huhta on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeuden mukaan Huhta kirjoitteli Facebookiin muslimeja ja somaleja kansanryhmänä panettelevia ja solvaavia kirjoituksia. Oikeus katsoi, että vaikka kunnallispolitiikassa mukana olevan Huhdan tarkoituksena olisi ollut esittää kritiikkiä maahanmuuttoa ja rikoksiin syyllistyneitä maahanmuuttajia kohtaan, hän ei olisi saanut solvata kansanryhmiä tekemällään tavalla.

Huhta muun muassa vaati, että muslimien on lähdettävä pois Euroopasta ja että muslimit eivät sovi sivistyneisiin maihin. Hän käytti kirjoituksissaan muslimeista ja somaleista useita oikeuden mukaan halventavia nimityksiä.

Kommentit olivat oikeuden mukaan vihapuhetta, vahvasti yleistäviä ja omiaan aiheuttamaan muun muassa halveksuntaa ja vihamielisyyttä muslimeja ja somaleja kohtaan.

 

Huhta: kyse oli poliittiseen vakaumukseen liittyvistä mielipiteistä

 

Huhta sanoi, että hän vain halusi arvostella kirjoituksilla maahanmuuttopolitiikkaa ja kertoi esittäneensä poliittiseen vakaumukseensa liittyneitä mielipiteitä. Maahanmuuttajien tekemistä rikoksista kirjoittaessaan hän oli kertomansa mukaan tarkoittanut vain niitä henkilöitä, jotka olivat syyllistyneet rikoksiin.

Hän piti kielenkäyttöään värikkäänä ja käyttämiään nimityksiä vakiintuneina. Hän käytti muun muassa nimityksiä "partalapsi", "nilviäinen" ja "käpykaartilainen".

–  Vaikka kielenkäyttö oli ollut osin epäsopivaa, hänen tarkoituksenaan oli vain ollut saada julkisuutta epäkohdille ja herättää kiinnostusta asioihin tavalla, jonka hän oli toimittajana oppinut, hän oikeuden mukaan perusteli.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus mätkäisi Huhdalle 40 päiväsakkoa, josta hänelle tulee maksettavaa 400 euroa. Lisäksi oikeus määräsi poistettavaksi Huhdan Facebook-sivuilta useita vuonna 2016 julkaistuja kirjoituksia. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu 13.6.2019 klo 15:05 Huhta ei ole sinisen puolueen jäsen.