Ex-ylilääkäri maksoi sotelle kipukorvausta – kiistää samalla lainvastaiset toimet

Törkeästä petoksesta käräjillä syytteessä oleva Iisalmen aluesairaalan ex-ylilääkäri ja Ylä-Savon sote-kuntayhtymä ovat sopineet vahingonkorvauksista. Vastaaja on jo maksanut kuntayhtymälle siviilioikeudellisella perusteella 365 000 euron korvauksen, mutta samalla hän kiistää toimineensa lainvastaisesti.

Käräjäoikeus kuuli torstaina laajan petosjutun loppulausunnot. Syyttäjä vaati syytetylle edelleen rangaistusta törkeästä petoksesta, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Rangaistusvaatimus on kahden vuoden ehdollinen vankeusrangaistus sekä sen ohella mahdollisesti yhdyskuntapalvelua.

Syytteen mukaan ex-ylilääkäri erehdytti esimiehensä hyväksymään vuosina 2006–2011 lukuisia virkatyöajalla tehtyjä tutkimuksia ja lausuntoja virka-ajan ulkopuolella tehtyinä ja kuittasi niistä samalla lisätyökorvaukset.

 

Asianomistajana ollut sote-kuntayhtymä yhtyi syyttäjän rangaistusvaatimukseen, mutta ilmoitti samalla sopineensa korvauksista vastaajan kanssa siviilioikeudellisella perusteella.

– Missä on erehdyttäminen, missä on väärien tietojen antaminen? Tästä jutusta puuttuu kokonaan tahallisuus ja samalla rangaistavuus, syytetyn avustaja, asianajaja Seppo Kolari summasi.

Hänen mukaansa jutun keskeinen asia on työnkirjaus- ja kulunvalvontalaite Esmin käyttämättömyys. Kyseisellä laitteella olisi voitu erotella virka-aikana tehdyt työt lisätöistä.

– Päämieheni katuu syvästi, ettei hän aina mennyt painamaan parinkymmenen metrin päässä olleen laitteen nappia. Todistajina kuullut työntekijätkin totesivat, että ylilääkäri on sellainen änkyrä, ettei hän Esmiä käytä, Kolari totesi.

Kihlakunnansyyttäjä Ari Saastamoinen puolestaan kiteytti koko jutun kysymykseen, onko virka-aikaa käytetty johonkin muuhun kuin virkatyöhön?

– Ikävä kyllä näin näyttää käyneen. Petoksella saatu summa on suuri ja teko kokonaisuutena arvostellen törkeä, Saastamoinen sanoi. Vankeusrangaistuksen ehdollisuutta hän perusteli sillä, ettei vastaajaa ole aiemmin rangaistus mistään rikoksesta.

 

Vastaajan itsensä mukaan peräti viisi vuotta kestänyt prosessi on ollut todella rankka.

– Toimittiin tässä asiassa toisinkin päin. Ajattelin tuoda oikeuden kuultavaksi erään tunnetun iisalmelaisen, jonka hengen pelastin virka-ajan jo päätyttyä. Ellen olisi ottanut potilasta vastaan, hän olisi menehtynyt parissa kolmessa tunnissa, vastaaja totesi.

Yhdeksän päivän maratonistunnon aivan aikataulun mukaisesti läpivienyt käräjätuomari Tiina Karppinen aikoo kahden lautamiehen kanssa runnoa päätöksen kasaan kahdessa viikossa.

Ennen kuin tuomio julistetaan, 63-vuotiaasta vastaajasta hankitaan selvitys soveltuuko hän yhdyskuntapalveluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.