Tarjoilija kieltäytyi palvelemasta romania: kohuvideo leviää Facebookissa

Helsingin Alppiharjussa sijaitsevasta ravintola Iltakoulusta on levinnyt Facebookissa video, jossa ravintolan työntekijä kieltäytyy palvelemasta romanimiestä. Tapauksesta kertoi muun muassa Helsingin Sanomat. Mies videoi sananvaihdon salaa.

Videon kuvannut Rony Ahlgren sanoi Helsingin Sanomille, että tapaus sattui reilu viikko sitten torstaina.

Videolla ravintolan työntekijä kertoo, ettei palvele Ahlgrenia, koska hänen mukaansa romaneista on ollut aiemmin ongelmia ravintolassa. Työntekijän mukaan näin on sovittu muiden työntekijöiden kanssa.

Videon kuvaaja sanoo käyneensä ravintolassa aiemmin, jolloin häntä palveltiin asiallisesti.

– Teidän kanssanne on ollut niin paljon ongelmia. En voi tietää, millainen porukka tuolta tulee sinun kanssasi yksille, työntekijä sanoo videossa.

Ahlgren kysyy useita kertoja, onko kyse siitä, että ravintolassa ei palvella romaneita. Työntekijä sanoo suoraan, että ongelmia on ollut juuri romaneista.

Lopuksi työntekijä sanoo, ettei tilanne muutu jankkaamalla, ja alkaa palvella muita asiakkaita.

Ravintolan Facebook-sivulle on videon seurauksena tullut paljon kielteistä palautetta.

Ravintolasta kerrottiin STT:lle, että ravintolapäällikkö kommentoi tapausta maanantaina.

Helsingin poliisin mukaan asiasta on tehty rikosilmoitus viime viikon lauantaina.

 

Ei ainutlaatuinen tapaus

 

Kolme viikkoa sitten samankaltainen tilanne tapahtui vantaalaisella Neste-huoltoasemalla, kun huoltoaseman myyjä kieltäytyi palvelemasta romaniperhettä. Tilanteesta kuvatulla videolla myyjä myöntää, että kyse on perheen etnisestä taustasta.

Myyjä ei suostunut ottamaan vastaan perheen isän tarjoamaa käteismaksua polttoaineesta, vaan vaati, että tämän olisi käytettävä seteliautomaattia.

Tapahtuman seurauksena Neste kertoi ryhtyvänsä muun muassa kouluttamaan henkilöstöään syrjinnän kitkemiseksi ja asiakkaiden tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi.

Videon voi katsoa täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.