Faktat Kuopion bussiturmasta - Nämä asiat tiedetään nyt

Kuopion bussiturman tekninen tutkinta eteni lauantaina. Esimerkiksi linja-auton kuljettaja ja osa matkustajista antoivat lausuntonsa tapahtumasta. Myös onnettomuustutkijat tutkivat turmabussia ja tapahtumapaikkaa. Oheen on koottu yhteenveto siitä, mitä onnettomuudesta tiedetään ja mitkä asiat ovat vielä epävarmoja tällä hetkellä.

Tämä tiedetään:

– Perjantain turmassa kuoli neljä bussin matkustajaa, kolme naista ja yksi mies. Heistä kaksi oli Ruotsin kansalaisia, yksi Suomen kansalainen ja yksi molempien maiden kansalainen.

– KYSissä oli sunnuntaina päivällä hoidettavana yhdeksän Kuopion bussiturmassa loukkaantunutta uhria. Potilaiden tilanne on vakaa. Teho-osastolla on enää kolme potilasta, kun yksi siellä oleva potilas on nyt siirretty vuodeosastolle, kerrottiin sairaalan tiedotteessa.

– Linja-autossa oli 21 matkustajaa, joka olivat matkalla Kalixista Pohjois-Ruotsista Kuopioon hotelli Rauhalahteen. He olivat syntyneet 1940- ja 1950-luvuilla.

– Kuopion yliopistolliseen sairaalaan vietiin perjantaina myös yhden turmassa mukana olleen henkilöauton kuljettaja.

– Suuri osa matkustajista käytti turvavyötä.

– Linja-auto poistui moottoritieltä Jynkän ja Kolmisopen liittymästä, törmäsi viiteen henkilöautoon ja suistui liittymästä junaradalle. Linja-auto putosi noin 7–10 metrin matkan kyljelleen. Kuljettaja on kertonut poliisille, että linja-auton jarrut eivät olisi toimineet.

– Linja-auto oli Kemin Liikenteen tilausajo. Kuljettaja oli vuonna 1951 syntynyt ylitorniolainen mies.

– Poliisi tutkii turmaa tässä vaiheessa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja neljänä kuolemantuottamuksena sekä useina vammantuottamuksina.

– Myös Onnettomuustutkintakeskus Otkes tutkii turmaa. Sunnuntaina tutkijat kertoivat, että he haluavat tutkia turmabussin kaltaista ehjää autoa. Varsinkin kuljettajan paikan ergonomia kiinnostaa tutkijoita.

– Poliisi ja Otkes ovat kuulleet useita ihmisiä liittyen onnettomuuteen. Myös onnettomuudessa loukkaantunutta kuljettajaa on kuultu.

Onnettomuuspaikalle tuotiin lauantain aikana kukkia ja kynttilöitä.
 

Tätä ei tiedetä:

– Mikä aiheutti turman? Poliisi on kertonut selvittävänsä mahdollisina syinä teknistä vikaa, kuljettajan toimintaa ja terveydentilaa sekä liikenneolosuhteita. Otkes kertoi lauantaina, että bussin jarruista ei ole löytynyt vikaa teknisessä tutkinnassa. Varikolla tutkittu ajoneuvo ja sen renkaat olivat hyväkuntoiset.

– Mitä vauhtia turmabussi ajoi? Otkesin tutkintaryhmän mukaan bussin nopeus oli huomattava. Nopeus risteykseen ajettaessa oli jälkien, ajopiirturin ja kuulemisten perusteella suuri.

– Mitä kuljettaja on tarkalleen sanonut poliisille ja Otkesille? Kuljettajan kerrottiin sanoneen poliisille perjantaina, että linja-auton jarrut eivät toimineet ja hän oli menettänyt ajoneuvon hallinnan. Otkes tiedotti lauantaina, että kuljettaja ei kuulemisessa pystynyt kertomaan tarkkaa tapahtumien kulkua eikä myöskään sanonut, että ulosajo olisi johtunut jarrujen pettämisestä.

 

Otkes haluaa tutkia Kuopion turmabussin kaltaista ehjää linja-autoa – tutkijoita kiinnostaa ajoneuvon ergonomia

Bussiturman uhreja hoidettavana 9 - potilaiden tilanne vakaa

IS: Kalixissa surraan bussiturman uhreja - liput puolitangossa

Aimo Suomela menetti neljä ystäväänsä – Joidenkin matkustajien mukaan bussi eteni ajoittain epävarmasti

Turmabussin kuljettaja ei syytä enää jarruja – bussi ajoi liian kovaa risteykseen

Poliisi tutkii kuljettajan ajovireyttä – Bussin kuljettaja ei ollut enää päätoimisesti kuljettajana

Puolet Kuopion bussiturman loukkaantuneista päässyt sairaalasta – osa yhä tehohoidossa

Tutkija: Oli tuuria, ettei tieltä pudonnut linja-auto tuhoutunut täysin

Mitään vikaa ei ole löydetty – Maahantuoja auttaa tutkimaan Kuopion turmabussin vikatiedot