Fimea: Lääketeollisuus kriittisenä alueellistamiselle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamisen jatkoselvitysryhmä on saanut valmiiksi väliraporttinsa, jossa kannanottoja on kerätty muun muassa lääketeollisuudelta, Apteekkariliitolta, henkilöstöltä ja Itä-Suomen yliopistolta.

Lääketeollisuus ry:n mukaan taloudelliset ja toiminnalliset syyt puoltavat toiminnan säilyttämistä nykyisellään siten, että johto ja keskeiset asiantuntijatehtävät olisivat Helsingissä. Lääketeollisuuden mielestä keskeisten toimintojen siirtäminen pois Helsingistä sisältäisi vakavan riskin kustannusten kasvusta ja osaamisen rapautumisesta.

Suomen Apteekkariliitto ei ota kantaa sijaintiin, mutta kantaa huolta viraston toiminnan jatkuvuudesta muutospaineissa. Liiton mielestä nykyinen tilanne, jossa osa henkilöstöstä on Helsingissä, osa Kuopiossa, on hyvä.

Fimean henkilöstön mielestä toiminta sujuu eri yksiköiden välillä. Alueellistamispäätöksen jälkeinen resurssipula, työtaakka ja mainehaitta on korjaantunut. Positiivisena nähdään se, että rekrytointialue on laajentunut, ja että nykyisin on mahdollista työskennellä Helsingin, Turun, Oulun tai Kuopion seudulla.

Henkilöstö toteaa ryhmälle, että numeeriset velvoitteet työntekijöiden lukumäärästä eri paikkakunnilla tulisi poistaa, sillä luvut antavat muun muassa aluepoliittisille vaikuttajille mahdollisuuden painostaa virastoa epätarkoituksenmukaisiin ratkaisuihin. Lisäksi toivotaan, että irtisanomisia ei tulisi aluepolitiikan perusteella ja viraston johdolle annettaisiin vastuu ja työrauha.

Henkilöstön mielestä pätevin ja sopivin työntekijä olisi voitava rekrytoida paikkakunnasta riippumatta. Työskentelymahdollisuus olisi tarjottava työntekijän valitsemassa toimipisteessä. Etätyö saa kannatusta.

Valviran kommenttien mukaan yhteistyö Helsingin yksikön kanssa on ollut tiiviimpää kuin Kuopion.

Itä-Suomen yliopiston mielestä Fimean alueellistamisen tavoitteet eivät ole toteutuneet täysin. Yliopiston ja Fimean välillä on erityisesti tutkimusyhteistyötä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan rokotteisiin liittyvästä toiminnasta suuri osa sijoittunut Helsinkiin, joten etäisyys ei ole aiheuttanut ongelmia. Fyysinen läheisyys on helpottanut toimintaa erityisesti kriisiviestintätilanteissa.

 

Jatkoselvitysryhmän puheenjohtaja Kirsi Varhila sanoo, että väliraportti referoi sitä, mitä tahoja on kuultu ja mitä keskusteluja on käyty.

– En ota kantaa siihen, onko väliraportti kriittinen alueellistamisen näkökulmasta. Meillä ei ole ollut tarkoituskaan tehdä väliraporttiin tulkintoja tai toimenpide-ehdotuksia. Ne tulevat loppuraporttiin. Ministeri Hanna Mäntylä (ps.) sitten linjaa mihin päin lähtee uutta ratkaisua tekemään – jos sellaista on aiheellista tehdä.

Jatkoselvitysryhmä kuulee vielä Fimean johdon edustusta, selvittää Fimean uutta strategiaa ja toimintaympäristöä. Ryhmä kuulee myös kuopiolaista neurologia, professori Reetta Kälviäistä ja tutustuu tilaamaansa kansainväliseen selvitykseen siitä, miten lääkkeiden lupa- ja valvonta on organisoitu muualla Euroopassa.

– Lisäksi kuulemme Euroopan alueen organisaation pääjohtajaa Guido Rasia, joka vierailee Suomessa marraskuussa. Lisäksi kuullaan Fimean tilintarkastajaa ja VTT:tä.

Varhila sanoo, että jos pysytään nykyisessä alueellistamispäätöksessä, ratkaisuja sekin vaatii. Ja ne ovat poliittisia.

– Fimean rahoitus tulee 80 prosenttisesti kansainvälisiltä markkinoilta. Se pitää turvata.

Loppuraportti, joka sisältää työryhmän suosituksia, julkaistaan alkuvuonna 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.