Fimeasta kompromissi: Pääpaikka jäisi Kuopioon, uusia virkoja voisi perustaa muuallekin

STT:n tietojen mukaan hallitus päättää Fimean paikasta tänään. Pääpaikka jäisi Kuopioon.

Hallituspuolueiden kompromissi lähtee siitä, että Fimean pääpaikka jäisi Kuopioon, mutta virkoja ei siirrettäisi sinne aiemman suunnitelman mukaisesti, vaan niitä voitaisiin jatkossa perustaa niille paikkakunnille, joilla se on tarkoituksenmukaista.

Käytännössä EU:n lääkevirastoa haettaisiin tällöin Helsinkiin.

STT:n tietojen mukaan hallituksessa pohditaan vielä tapaa, jolla Kuopiolle kompensoitaisiin sitä, ettei sinne siirry Fimean työpaikkoja aiemmin suunnitellussa laajuudessa.

Kysymys lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sijoittumisesta on vellonut avoimena vuosien ajan. Fimean päätoimipiste päätettiin jo vuosia sitten siirtää Kuopioon, mutta siirto ei ole onnistunut suunnitellulla tavalla. Merkittävä osa henkilöstöstä työskentelee yhä Helsingissä.

Nyt päätökselle on tullut kiirettä siitä, että Suomen pitäisi pystyä päättämään, mihin kaupunkiin se hakee EU:n lääkevirastoa, joka siirtyy pois Britanniasta maan EU-eron vuoksi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi aiemmin tällä viikolla, että Helsinki tekee jo kovaa vauhtia hakemusta lääkeviraston saamiseksi kaupunkiin, kun valtio ei ole pystynyt päättämään, mihin virastoa haetaan. Aikaa hakemiseen on tämän kuun loppuun. EU-maiden on määrä päättää marraskuussa siitä, mihin maahan virasto sijoitetaan.

Fimealla on toimipaikat Helsingin ja Kuopion lisäksi Turussa ja Oulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EU:n lääkevirastokuviot kirittävät Fimea-päätöstä – epäselvyys voisi vesittää Suomen EMA-hakemuksen

Mattila Demokraatille: Helsinki paras paikka lääkevirastolle