Finnairin lennot kulkeneet lähes normaalisti Helsinki-Vantaalla – eilistä matkustajakaaosta puretaan yhä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Finnairin lennot ovat kulkeneet aamulla lähes normaalisti, mutta viivästyksiä on vielä odotettavissa eilisen ruuhkan jäljiltä, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä. Hänen mukaansa muutama yksittäinen lento on jouduttu perumaan aamulla.
Korvaavien lentoyhteyksien etsintä eilen ilman lentoa jääneille matkustajille jatkuu edelleen.
– Työ jatkuu aamun aikana, ihan vielä emme ole saaneet kaikille korvaava reittiä hankittua, Tallqvist summaa.
Tallqvist kertoo, että noin 4 500 matkustajaa jäi eilen ilman lentoa ja useita satoja ihmisiä joutui yöpymään lentokentällä, sillä hotellimajoitusta ei onnistuttu kaikille järjestämään. Osa Finnairin matkustajista jäi jumiin myös ulkomaille.
Yhteensä Finnair joutui perumaan yli 60 yhdensuuntaista lentoa, ja eiliset viivästykset heijastuvat tämän päivän liikenteeseen.
– Kaukolentomme Aasiaan lähtivät eilen illalla niin myöhässä, että ne palaavat myöhästyneinä tänään takaisin, Tallqvist sanoo.
Tallqvist arvioi, että tilanne palautuu normaaliksi huomiseen mennessä.

Tuuli oli suurin syy

Kenttää ylläpitävän Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla korostaa, että Helsinki-Vantaan lentoliikenteen eiliset ongelmat aiheutti ennen kaikkea voimakas sivutuuli. Hankalasta suunnasta puhaltaneen tuulen vuoksi Helsinki-Vantaalla oli eilen päivällä käytössä vain yksi kiitotie. Samaan aikaan tullut lumisade vaikeutti tilannetta, sillä käytössä ollutta poikittaiskiitotietä piti puhdistaa lumesta.
– Jos ei olisi tuullut, niin kaikki kiitotiet olisivat olleet käytössä. Silloin olisi voitu puhdistaa yhtä, ottaa liikennettä toiselle ja sitten taas vaihtaa. Meillä on aika hiotut prosessit siinä, Kåla sanoo.
Finnairin Tallqvist toteaa myös hankalan sään olleen suurin syy suman syntyyn. Kun kaikki kiitotiet avautuivat uudelleen eilen illalla seitsemän jälkeen, oli ruuhka Tallqvistin mukaan jo niin paha, ettei sumaa pystytty enää purkamaan.
– Ihmiset joutuivat valitettavasti odottamaan koneissa koneen lähtöä ja sitten yöllä myöskin koneesta pois pääsyä, Tallqvist sanoo.
Hän lisää, että ruuhka näkyi myös matkatavaroiden käsittelyssä.
– Olemme nyt saaneet purettua kaikki yön aikana Helsinkiin tulleet matkatavarat ja niitä toimitetaan asiakkaille pitkin päivää, Tallqvist sanoo.