Finnairin rahtilennolta hävisi paineistus

Finnairin uusi A330-matkustajakone Osakasta Helsinkiin lensi elektroniikka-rahtilastissa kohti Suomea, kun koneesta hävisi yhtäkkiä paineistus.

Tilanne oli vaarallinen, sillä koneen henkilöstöltä voi lähteä hapen puutteen takia taju nopeasti. Jos vaaraa ei tiedosta heti, hapen puute vie tajun ilman ennakko-oireita.

Nyt happimaskit niin ohjaamossa kuin matkustamossa putosivat paineen nopean alenemisen vuoksi esille. Kolmen hengen miehistö otti ne käyttöön ja pudotti lentokorkeutta.

- Kone oli Venäjän ilmatilassa Arkangelin tasolla. Kun he joutuivat lentämään suunniteltua alempana, polttoainetta kului enemmän eikä lento Helsinkiin asti ollut enää mahdollinen, johtava tutkija Markus Bergman Onnettomuustutkintakeskuksesta kertoo.

- Kone tuli laskuun Kuopioon.

Tapaus sattui 11. joulukuuta. Sama tekninen ongelma toistui tällä viikolla keskiviikkoiltana Thaimaasta Helsinkiin tulossa olleessa Finnairin A330-koneessa, jossa oli 286 matkustajaa ja 15 työntekijää.

Kuopion tapauksen vuoksi Finnair oli kuitenkin varoittanut lentäjiä varautumaan vastaavaan, joten tilanne sujui huomattavasti lievemmin seurauksin: Paine ei alennut niin alas, että varahappi olisi pitänyt ottaa käyttöön.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Kuopion laskuun johtaneen tapauksen lentoliikenteen vakavana vaaratilanteena. Tämän viikon tapaus otetaan lievempänä tapauksena mukaan samaan tutkintaan.

Konevalmistaja Airbus on nyt ilmoittanut A330-koneita käyttäville yhtiöille, että niiden kannattaa tarkistaa ja huoltaa paineanturit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.